Üreten Türkiye Buluşması

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, bugüne kadar hem devlete hem de banka müşterilerine çok ciddi katkılar sağladıklarını, devlete aktardıkları kaynak miktarının 2002'den bugüne kadar son 10 yılda 15 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Aslan, Halkbank tarafından Konya Dedeman Otel'de düzenlenen ve sunuculuğunu Kadir Çöpdemir'in yaptığı "Üreten Türkiye Buluşması" programında yaptığı konuşmada, Halkbank'ın kredilerinin yüzde 37'sini KOBİ'lere tahsis eden bir banka olduğunu belirtti.

Türkiye'de bankacılık sektöründe kredilerin ancak yüzde 24-25'inin KOBİ'lere kullandırıldığını ifade eden Aslan, bu ortamda Halkbank'ın verdiği kredilerle KOBİ'lerin bankası olduğunu aktardı.

Aslan, Halkbank'ın kurulduğu günden bu yana, 75 yıldır KOBİ'ler başta olmak üzere, bireyler ve ticari firmaları finanse etmek üzere faaliyet gösteren bir banka olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Halkbank, Türkiye'nin beşinci, altıncı büyük bankası konumunda ve bizi büyük ölçekli bankalardan ayıran en önemli özelliğimiz; itibarımız. Biz çok daha itibarlı bir bankayız çünkü devletin yüzde 51 payı var Halkbank'ta. İlk kurulduğundan bugüne KOBİ'leri finanse etmek üzere ürünlerini, sistemini, yapılanmasını buna göre dizayn etmiş bir banka. Elbette uluslararası ölçekte de ciddi itibara sahibiz. Türkiye'deki kaynakların kısıtlı olduğunun farkındayız.

Türkiye'de tasarruf oranı çok düşük. Artık tasarruf etmek zorundayız ama maalesef bugünden yarına bir gecede tasarruf sorununu çözecek gücümüz yok. Dolayısıyla yurt dışından itibarımızı kullanarak kaynak temin etmeyi önemsiyoruz. Bugüne kadar hem devlete hem de müşterilerimize çok ciddi katkılar sağladık. Yurt içinden ve yurt dışından kaynaklar bulduk. Devlete aktardığımız kaynak 2002'den bugüne kadar son 10 yılda 15 milyar lira mertebesine ulaştı. Temettü elde ettik, vergi verdik. Halka arz yoluyla, hisse senedi ihracı yoluyla kaynak temin ettik. Bu kaynakları üst üste topladığımızda zarar eden bir bankadan devletine 15 milyar lira katkı sağlayan bir banka haline getirdik."

Sadece devlete değil birlikte çalıştıkları banka müşterilerine de aynı kaynakları kullandırma gayreti içinde olduklarını anlatan Aslan, bu sene başında piyasa dalgalanmasından hemen önce 7 yıl vadeli eurobond ihracı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Aslan, yüzde 4 civarında bir faizle 7 yıl vadeli dolar cinsinden bono ihracı gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Daha önce de bir ihracımız olmuştu. 1,5 milyar dolar bono ihracı yoluyla uzun vadeli kaynak temin ettik. Ayrıca Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlardan 30 yıla kadar çıkan vadelerde ve uygun maliyetli kaynaklarla 2,4 milyar dolar mertebesinde fon temin ettik. Bunu başta KOBİ'ler olmak üzere tüm müşterilerimizin kulanımına sunduk. Bunları işletme ve yatırım kredisi şeklinde kullandırıyoruz. Vadesini tabii 30 yıl vermiyoruz. Türkiye'de henüz o vadelerde yatırım fizibilitesi öngererek kredi vermek pek mümkün değil. Biz bu kaynaklardan 7 yıl, 10 yıl gibi vadelerle yatırım kredisi, 4-5 yıla kadar vadelerle işletme kredisi kullandırıyoruz. Vadesi geldikçe tekrar müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Böylece birkaç defa takla attırma imkanımız da oluyor. Çok kıymetli ürünler bunlar. Vadeler uzun, maliyetler düşük. Müşterilerimizin ciddi anlamda bu fırsatlardan istifade ettiğini biliyoruz."

Toplantıda, Aslan ile Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü ve ekonomist Doç. Dr. Deniz Gökçe, KOBİ yöneticilerinin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA