Tillo Bilim ve Kültür Etkinlikleri, Üç Dilli Sempozyumla Sona Erdi

Siirt’te 5 gün süren 'Tillo Bilim Kültür Etkinlikleri' Siirt Valiliği ve Siirt Üniversitesi'nin işbirliği ile düzenlenen uluslararası üç dilli sempozyum ile sona erdi.

Tillo Bilim ve Kültür Etkinlikleri, Üç Dilli Sempozyumla Sona Erdi
İl Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumda Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın oturum başkanlığı yaptığı, Fas’tan Moujahid El Amiri, Irak’tan Mohamed Choukri ile Tehsin Doski ve Hakkari Üniversitesi'nden Halit Sadini akademisyen olarak katılırken, sempozyumda Türkçe, Arapça ve Kürtçe tebliğler sunuldu. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma yaptığı konuşmada, asırlardan beri farklı kültür ve medeniyetleri bir arada tutan ve yaşan Siirt’in üç dilli kardeş kent konseptinin, bugün üç dilli bir sempozyum ile daha da anlamlaştığını belirtti.

Arapça ve Kürtçe yapılan tebliğleri tercüme ederek katılımcılara anlatan Sırma, yayınlanacak tebliğlerin Türkçeye çevrilerek, basılacağını ifade etti.

Irak’tan sempozyuma katılan Mohamed Choukri, İslami dönemde Siirt uleması ve onların ilim ve kültüre olan etkileri hakkında Arapça tebliğ yaparak, İslami dönemde Siirt, ulemaları ve medreseleri ile ilim ve kültür şehri olduğunu ifade etti.

Fas’ tan Moujahid El Amiri ise, Arapça yaptığı tebliğinde, Müslüman ve toplum konusunda bilgiler verdi. Fas ve Türkiye arasında önemli bir kültür etkileşimi ve tarihi bir kardeşlik bağı olduğunu belirten El Amiri, "Burada farklı kültürler ve dillerin kardeşçe yaşadığını gördüm. Bizim için de örnek olacak bir durum. Allah tüm Müslümanları birliktelik içinde kılsın. İnsanlar, Allahın sevgisini kalplere nakşettikleri zaman toplumda hoşgörü ve huzur hakim olacaktır. Dünyada yaşayan Müslümanlar İslam ahlakı ile barış ve huzur içinde yaşayabilirler" dedi.

Irak Duhok Üniversitesi'nden Tehsin Doski de, Siirt şehrinin Müslümanlarca fethi konusunda önemli tarihi olaylara dikkat çekti. Siirt ilinin savaşılmadan İslam egemenliğine geçtiğini ifade eden Doski, Hıristiyan bir papazın 'Siirt Günlüğü' adlı eserinde Siirt tarihi ile ilgili önemli bilgilere ışık tuttuğunu sözlerine ekledi. Hakkari’den Sait Sadini ise, Türkçe yapığı tebliğinde Mutasavvıf Şeyh Müşerref Özcan’ın yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler aktardı. Mutasavvıf Şeyh Müşerref Özcan’ın Ahmed-i Hani ve Melay-i Cizer-i gibi el yazması bir divanı ve 350 Şiiri ve 500 yakın mektubunun olduğunu ifade eden Sadini, "Eserlerin birçoğunu Kürtçe, farsça ve Arapça yazılmıştır. Şiirlerinde Hz. Muhammet (sav) büyük bir sevgi vardır. Toplumda mütevazı kişiliği ile okumaya ve edepli olmaya çok büyük önem vermiştir" diye konuştu

Program sonunda panelistlere ve emeği geçen teşekkür eden Vali Ahmet Aydın, "Tillo Bilim Kültür Günleri kapsamında düzenlenen etkinliklerle Siirt’in sahip olduğu inanç ve kültür turizmini ve önemli değerlerini tanıtılması ve gün yüzüne çıkarılması bakımından önemli gelişmeler yaşamıştır" ifadelerini kullandı

Tillo Bilim ve Kültür Günleri, sempozyuma katılan akademisyenlere çeşitli plaket takdimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA