İzmir İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlandı

İzmir genelinde işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla yapılan 2013 Yılı 1. Dönem İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın tamamlandığı bildirildi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, araştırma sonuçlarına göre İzmir'de her 100 işyerinden 27'sinde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 41'inde eleman temininde güçlük çekildiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, İzmir'de açık iş oranı yüzde 4,3.En yüksek açık iş oranı yüzde 9,4 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri sektöründe tespit edilmiştir. Bu sektörü yüzde 4,9'luk açık iş oranı ile İmalat sektörü ve yüzde 4,5'lik açık iş oranı ile Bilgi ve İletişim sektörü izliyor.

İzmir'de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; makineci,garson,beden işçisi,gaz altı kaynakçısı, güvenlik görevlisi, CNC torna tezgahı operatörü, ütücü, dikiş makinesi operatörü-kumaş, tornacı,depo hamalı meslekleri olduğu belirlendi.

İşgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilginin öne çıktığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 77,8 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 25,1 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 18 oranında meslek lisesi eğitimliler, yüzde 13,7 oranında genel lise eğitimliler, yüzde 13,4 oranında lisans eğitimliler, yüzde 6,8 oranında meslek yüksek okulu eğitimliler ve yüzde 0,8 oranında lisansüstü eğitimliler talep edilmektedir. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 78,7'sinin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 60,6'sının fiziksel yeterliliği, yüzde 54,9'unun takım çalışması becerilerini, yüzde 42,4'ünün iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 27,8'inin sorun çözme, yüzde 26,9'unun hesap yapabilmeyi, yüzde 25,8'inin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 20,4'ünün proje kabiliyetini, yüzde 10,4'ünün satış pazarlama, yüzde 7,9'unun yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edilmiştir."

Eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerlerin de makineci,garson,CNC torna tezgah operatörü, gaz altı kaynakçısı, kompozit ürün üretim elemanı,kaynakçı,güvenlik görevlisi, beden işçisi,tornacı,şoför-yük taşıma şeklinde olduğu ifade edildi.

Açıklamada, işverenlerin yüzde 40,3'ü eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak meslekte eleman bulunamamasını, yüzde 64,2'si yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını, yüzde 49,6'sı iş tecrübesine sahip eleman bulunamamasını, yüzde 20,5'i çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini, yüzde 21,2'si önerilen ücretin yeterli bulunamamasını gösterdiği belirtildi.

Kaynak: AA