Ağaçlar Kadınlara Emanet

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bozuk orman arazisine dikilen 60 bin zeytin, çam fıstığı, badem, kızılcık, ceviz ağacı 2 bin kadına zimmetleniyor. Kadınlar, kendilerine zimmetlenen 30'ar ağacın hem bakımını yapacak hem de meyvelerini satarak gelir elde edecek.

Orman köylüsü kadınların istihdamına katkı sağlanması için AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır öncülüğünde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü, hem bozuk orman arazilerini ağaçlandırmak hem de kadınlara gelir kapısı açmak için 60 bin ceviz, çam fıstığı, kızılcık, badem ve zeytin ağacı dikti. 18 orman köyünde dikilen ağaçlar 2 bin kadına 30'ar adet olarak zimmetleniyor.

Milletvekili Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, odun dışı orman ürünleri ağaçlarından ilk etapta 2 köy ve 300 kadına ağaç teslimi yapıldığını söyledi.

Proje kapsamında 18 köyde 2 bin kadına 30'ar ağaç dağıtımı yapılacağını belirten Bakır, "Ormanlardan sadece kereste ve odun olarak değil, öz yapısını bozmadan başka ürünler elde edilmesi yönünde çalışma başlatıldı. Ceviz, kızılcık, badem, kuşburnu, nar, çam fıstığı, zeytin gibi bozuk orman arazilerine dikilen ağaçlar, kadınlarımızın aile ekonomisine katkı sağlaması için kendilerine kura ile verildi.

3 ile 7 yıl arasında ürün vermesi beklenen ağaçların hem bakımından hem de ürünlerinden kadınlar para kazanacak" dedi.

-Kadınlar toplayıp satacak

Ağaçlardan elde edilen ürünleri kadınların toplayıp satabileceğini dile getiren Bakır, "Buradaki ürünler ayrı ayrı çok ciddi katma değer sağlayabilecek, orman köylerinde yaşayan insanlarımızın refah seviyesini artıracak ürünler. Burada yetişen ürünlerin hiçbiri elde kalmayacak. Çünkü birçoğunu ithal ediyoruz. Elde edilecek ürünlerin bir kısmını ihraç edersek de ülkemize gelir sağlayacak" diye konuştu.

Projenin sadece ekonomik değil ekolojik öneme de sahip olduğunu anlatan Bakır, "Çünkü bozuk orman arazilerinde dikilen ağaçlar erozyonunun önlenmesine de katkı sağlayacak" ifadesini kullandı.

-"Köyden şehre göç önlenecek"

Orman köylüsünün ormanlardan sadece odun olarak yararlandığını vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:

"Burada belirli adli problemlerle karşılaşıyorlardı. Çünkü orman tüm ülkenin malı, kişilerin malı değil. Ormandan sadece odun olarak yararlandıkları için ne kadar çalışsalar bile kazançları belliydi ve köylerini terk edip şehirlere göç ediyorlardı. Şehirlerde inşaat işçiliği yaparak geçimlerini sağlıyorlardı, bu proje sayesinde köylerinde kalacaklar, gelirleri çok iyi olacak. Ekonomik olarak geliri iyi olan orman köylülerimizin köylerini terk etmesi için neden olmayacak, şehirlerimizin de kontrolsüz büyümesinin önüne geçeceğiz."

Bakır, proje kapsamında bal ormanı da oluşturulduğunu, burada kadınların bal üretimi yapabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA