Trakya, Süt Üretiminde De Liderliğe Oynuyor

Trakya, çeltik ve ayçiçeği üretiminin yanı sıra, süt üretimiyle de adından söz ettiriyor.

Hayvan hastalıkları açısından "ari" bölge olması nedeniyle hijyenik süt üretiminde de iddialı olan Trakya'da üretilen süt, birlik ve kooperatifler aracılığıyla pazara sunuluyor.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne merkez, ilçe ve köylerinde günlük 600-650 ton süt üretildiğini söyledi.

Kentte üretilen sütün çoğunlukla bölge pazarında tüketildiğini belirten Suiçmez, merkezde üretilen 80 ton sütün 40-45 tonunun birlik tarafından, kalan kısmının ise köylerdeki bireysel kooperatifler aracılığıyla pazara sürüldüğünü ifade etti.

Edirne'de AB standartlarında süt üretimi yapıldığını vurgulayan Suiçmez, şöyle devam etti:

"Birliğimiz 2006'da 87 üyesiyle faaliyete geçti. Bugün bin 500 üyeye sahibiz. Altyapı sorunumuz çözülürse birliğimiz daha fazla süt üretebilir. Edirne Süt Üreticileri Birliği hijyen konusunda ön sıralardadır. Türkiye'deki en iyi hijyene sahip tesisler Edirne'de diyebiliriz. Birliğimiz üreticilere yönelik konferanslar ve seminerler düzenlemektedir. Laboratuvarlarda yapılan süt kontrollerinde somatik hücre ve bakteri tahlili yapılmaktadır."

Suiçmez, AB standartlarına uygun olmayan ve ilaç kalıntısı bulunan sütleri döktüklerini ifade ederek, "Birliğimiz AB standartlarına uygun sağlıklı süt bulundurmaktadır" dedi.

-"Üretilen peynirin yarısından fazlası İstanbul'a gönderiliyor"

Kırklareli Süt ve Yatırım A.Ş. danışmanı Memiş Uçar da Kırklareli'de günlük bin 200 ton süt üretildiğini söyledi.

Kentte 15 süt ve süt ürünleri işletmesinin faaliyet gösterdiğini belirten Uçar, günde 10 ton kaşar peyniri, 30 ton beyaz peynir ile 70 ton yoğurt ve ayran üretildiğini ifade etti.

Kırklareli'de süt ürünlerinin Türkiye genelinde beğenildiğini ifade eden Uçar, şöyle konuştu:

"Kırklareli'de üretilen peynirin yüzde 70'i İstanbul'a gönderiliyor. Yüzde 20'si yerel toptancılar tarafından, yüzde 10'u da işletmelere ait perakende satış noktalarında satılıyor. Kırklareli'de 22 süt toplayan, bir de mandırası olan kooperatif var. İşletme sahibi ve çalışanlarına yönelik gıda güvenliği ve hijyeni konusunda bilgilendirme toplantıları düzenleniyor."

-"Süt birlikleri pazarlamayı kolaylaştırdı"

Malkara Süt Üreticileri Birliği Başkanı Osman Turgutlugil ise 20 ortakla kurdukları birlik bünyesinde 3 bin ortağa ulaştıklarını belirterek, günlük topladıkları 150 ton sütle, 10 bin kilogram peynir ürettiklerini söyledi.

Turgutlugil, 20 kişiyle kurdukları birliklerinde şu anda 50 kooperatif ve kooperatiflere bağlı ya da olmayan 3 bin üye üretici olduğunu dile getirdi.

Üreticilerinin nakit ihtiyaçlarını da karşıladıklarını anlatan Turgutlugil, birlik aracılığıyla toplu hayvan alımları da yaptıklarını aktardı.

Üreticinin kırmızı etini de açtıkları satış reyonlarında pazarladıklarını belirten Turgutlugil, "Aylık 4,5 milyon TL'yi aşkın süt parasını ve 1 milyon TL'yi aşan kırmızı et parasını üretici ortaklarımıza dağıtıyoruz. Süt birlikleri, pazarlamayı kolaylaştırdı" dedi.

Malkara Süt Üreticileri Birliği Müdürü Can Borazan da sadece kendi ürettikleri ürünleri değil köylülerin evde ürettikleri tarhana, kuskus, kesme makarna gibi kışlık ürünleri de toplayarak satış reyonlarında tüketicinin beğenisine sunduklarını kaydetti.

Kaynak: AA