Manisa Bakkallar Odası’ndan Alkol Yasağına Tepki

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş, alkol yasağının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia ederek, “Bu yasak ile büfeciler, bakkallar yani küçük esnaf mağdur edilmiştir.

Manisa Bakkallar Odası’ndan Alkol Yasağına Tepki
Restaurant, gece kulübü, bar gibi işletmelerde ise alkollü içkiler satışına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır” dedi.

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş, 9 Eylül 2013 tarihinde yasalaşan alkol yasağının resmi gazetede yayınlanmasının ardından açıklamalarda bulundu. Yasaya göre, akşam saat 22.00 den sabah 09.00’a kadar market, bakkal ya da büfelerde içki satışı yapılamayacak. Bu yasayı ihlal edenlere para cezası uygulanacak. Satış yapanlara 20 bin TL ile 100 bin TL arasında değişiyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Ünlübaş, "Bu yasak öncelikle Anayasa’nın eştlik ilkesine aykırıdır. Çünkü bu yasak ile büfeciler, bakkallar yani küçük esnaf mağdur edilmiştir. Restaurant ,gece kulübü, bar gibi işletmelerde ise alkollü içkiler satışına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Ortada hem bir eşitsizlik hemde çelişki bulunmaktadır. Alkol kullanmak isteyenler, restaurant bar ve gece kulüplerine gitmeye teşvik edilmektededir. Kaldı ki, alkol satışının yoğun olduğu saatlerin gece 22.00'den sonra başladığı gözardı edilmiştir. Asıl amaç, gençleri ve toplumu kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ise, sigara satışının da, devlet eliyle oynatılan şans oyunlarının ise kısıtlanması olması gerekir. Özellikle, büfeci esnafın uygulamaya tepkili olduğunu ve uygulamanın alkol satışı yapan yerlerin kapanması anlamına geldiğini de ifade etmek istiyoruz. Ayrıca bu yasa üyelerimize verilen işyeri açma ruhsatı ile çelişki içindedir. Verilen ruhsat saat 01.00 e kadardır, ama saat 22.00 den sonra alkol satamazsınız deniliyor, bu çelişkilidir” şeklinde konuştu.

“Neyse ki fedarasyon genel başkanımız sayın Bendevi Palandöken’le yaptığımız görüşmeler sonucu, federasyon tarafından anayasa mahkemesi iptal davası açılmıştır” diyen Mehmet Ünlübaş, “İnşallah gerekli düzenlemeler yapılır da birde noktasına gelen 185 bin esnafımız biraz olsun nefes alır. Uygulamanın başlamasıyla tedirgin olan esnafmıza 20 bin TL ceza verilecek, bu ceza hemen değlide ilk uyarı şeklinde olmalı ve cezai uyarıdan sonra işleme geçilmektededir. Ayrıca Türkiye’nin çağdaş yüzüne yakışmayan bu uygulamanın yasaklarla değilde eğitim yoluyla aile örf,adet ve geleneklerimiz doğrultusunda yapılmalıdır. Bu düşünceler içerisinde fedarasyon başkanımız sayın Bendevi Palandöken’le dertlerimizi anayasa mahkemesine taşıdığı için teşekkür ediyor,katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA