Maden İş Sendikası'ndan Tarihi İmza

Türkiye Maden İşçileri Sendikası 3 bin 500 kamu işçisi adına yürüttüğü kamu toplu iş sözleşmelerini imzaladı.

Maden İş Sendikası'ndan Tarihi İmza
Sendika tarihinde bugüne kadar kamu toplu iş sözleşmelerinde Türk İş'in almış olduğu haklar haricinde işçilere yeni haklar kazandıran Türkiye Maden İşçileri Sendikası aynı zamanda tarihinde bir ilke imza atmış oldu.
Soma'da, 12 bin üzerinde üyesi bulunan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesinin Başkanı Tamer Küçükgençay, imzalanan sözleşmeye ilişkin bir açıklama yaptı.

Küçükgençay, 1 Ocak itibariyle Kamu Toplu İş Sözleşmesi'nin başladığını belirterek şöyle konuştu: "Maden işçisinin yıllardan beri ciddi kayıpları oluşmuştu. Bu dönem gelmiş geçmiş en önemli hakların kazanıldığı dönemdeyiz. Sözleşmeye 4 bin 600 gibi işçi arkadaşlarla başladık. Seyitömer'in özelleştirilmesi ile birlikte 475 kişi özelleştirme mağduru oldu. Şimdi de Yatağan buna katılmış durumda. Burada 600 üzerinde kişi var. Yani bin 100 kişi civarında TKİ'de çalışan kişi sayımız azaldı. Bu sözleşme de 3 bin 500 kişi adına bitmiş oldu. Maden İş Sendikası olarak Türk İş'in vermiş olduğunun dışında bir şeyler almayı başardık. Rakamsal olarak küçük görünebilir ama sözleşmeye yeni bir yaptırım olarak girmesi iyi bir gelişmedir."

MADEN İŞÇİSİNİN HAKLARINI ALABİLMESİ İÇİN İYİ BİR KAMUOYU OLUŞTURULDU
Maden işçilerinin haklarını alabilmesi için iyi bir kamuoyu oluşturulduğuna değinen Küçükgençay, şunları söyledi: "Ege Bölge Şubemizin izlediği strateji sayesinde Türk İş'te Maden İş'te Kamu İş'te ve devlet nezdinde kamu işçilerinin mağduriyeti kabul ettirildi. Bu konuda iyi bir kamuoyu oluşturuldu. Onun neticesinde maden işçileri için yeni haklar alınabildi."

TÜRK-İŞ'İN HARİCİNDE ALINAN YENİ HAKLAR
Türk-iş'in verdiği hakların dışında alınan hakları açıklayan Küçükgençay, şu bilgileri verdi: "1999 yılı dahil çalışanlara 1 TL, vardiye 1 çalışanlarına 3,5 TL, vardiye 2'ye 1,5 TL, vardiye 3'e de 2,5 TL şeklinde oldu. Atölye de çalışan arkadaşlara 1 TL aldık. Ücretli izinlere 1-5 yıl arası çalışanlara 1 gün ilave, 15 yıla kadar çalışanlara da 1 gün ilave aldık. Yani izni 18 gün olanın 19 güne, 25 kullananın 26'ya çıktı. Önceden jübilemizde saat olayı vardı, onu kaldırdık, 75 TL paraya çevirdik. İkramiyeler 10 Ocak'tan önce verilecek. Ocak ve Mart ikramiyeleri 10 Ocak'tan önce alınacak. Türk İş'in haricinde ekstra olarak almış olduğumuz haklar 15 Eylül'den itibaren geçerli olacak." Zam farklarını kısa zamanda almaya çalışacaklarını anlatan Küçükgençay, şöyle konuştu: "Farkların ödenmesi kurumlara bırakıldı, kurbandan önce almaya çalışacağız. Kamuda biten bu sözleşmeye pek iyi ya da iyi bir sözleşme demiyorum ama orta bir sözleşme olarak değerlendiriyorum. Bugüne kadar daha çok kötüleri yapılmıştı. Genel Merkez'in geçmişte yapılan sözleşmelerin daha iyisinin imzalanmasında çok büyük destekleri oldu. Türk İş çerçeve anlaşmasını imzaladıktan sonra Maden İş olarak bunu kabul etmediğimizi ve dik duruşumuz sayesinde bu hakları elde ettik. Başta genel başkanımız olmak üzere bütün genel merkez yöneticilerine de teşekkür ediyorum."

ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI HERŞEYİ YAPARIZ
Bundan sonra özelleştirmelere odaklandıklarını belirten Küçükgençay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ) bu konuda sıkıntılı günler geçiriyor. Soma'da bizim artımız şu; Soma TKİ'nin gözbebeği olan bir yer. Bu havzada yaklaşık 13 bine yakın insan TKİ'nin geliştirmiş olduğu rödovans sisteminden dolayı gelişim olayı buldu. Bu işi yapan şirketlerimizde de işçi sağlığı ve iş güvenliği başta olmak üzere diğer sözleşmeler dahil birçok hak elde ettik. Bu şirketlerimizde kurumsal olma yolunda hızla ilerliyorlar. Özel sektör çalışanlarına da imzalanan sözleşmelerde ciddi hak kazandırdık. Taban ücretlerinde çok ciddi iyileştirmeler yaptık."
ELİ'nin elinde Deniş, Eynez, A Panasu ve Sarıkaya olmak üzere açık ocakta toplam 40 milyon ton gibi bir kömür olduğunu belirten Küçükgençay, şunları söyledi: "Santralin bunlarla birlikte özelleştirmesi yapılacak olursa rödovans sisteminin çökmesi söz konusu. Bundan 10 binin üzerinde işçinin etkileneceği bir durum oluşuyor. O yüzden biz Soma'da kamusuyla özeliyle 12 bin 500 kişi bu tip özelleştirmeye karşıyız. Bunu açık açık ifade ediyoruz. Sendika olarak hem santralin hem de bu tip yapılacak özelleştirmeye karşı herşeyi yaparız."

ELİ'YE YATIRIMLAR
Ege Linyitleri İşletmesi'ne yatırımlardan da bahseden Küçükgençay, sözlerine şöyle devam etti: "Burada artık TKİ'nin bakış açısını bilmek gerekiyor. Yatırımlar istediğimiz düzeyde değil ama işçi alımlarından hâla umutluyuz. İşçi alımının olmasını bekliyoruz. O konuda biraz sıkıntılarımız var."

12 BİN 200 ÜYEMİZ VAR
Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi'nin üye sayısının 12 bin 200'e ulaştığını söyleyen Küçükgençay, bunda genel merkezin hoşgörüsü ve desteğinin büyük olduğunu sözlerine ekledi

Kaynak: İHA