Kütahyalı 15 Doktor, Somali'de Sağlık Taraması Yapacak

Kütahya'da, Aktif Sağlıkçılar ve Eğitim Derneği üyesi 15 doktor, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle Somali'de, iki hafta süreyle sağlık taraması yapacak.

Eczacı, kardiyolog, diş, genel cerrahi, pediatrik cerrahi, pediatrik çocuk, radyoloji ve göz doktorundan oluşan heyet, 26 Eylül'de Somali'ye giderek oradaki hastalara bakacak.

Doktorlar, ayrıca orada bulunan Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Somalili hekimlere eğitim verecek, ameliyatlar gerçekleştirecek.

Grup Başkanı Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Kayhan Bolel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ASADER'in 7 yıl önce kurulduğunu ve kendisinin de kurucular arasında yer aldığını söyledi.

Derneğin hem Kütahya'da hem yurtdışında bir çok faaliyetleri olduğunu belirten Bolel, ''Özellikle yurt dışında sağlık taramaları faaliyetlerimiz oldu. Bu kapsamda Tanzanya ve Gine Bissau'da dernek üyelerimiz ve üye olmayan bazı arkadaşlarımız 10 günlük periyotlar halinde sağlık taraması yaptı'' dedi.

Bolel, TİKA ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle 26 Eylül'de Kütahya'daki çeşitli hastanelerde görevli 15 kişilik doktor heyetiyle Somali'ye sağlık taraması için gideceklerini vurguladı.

Oradaki Türk hastanesinde 15 gün hem Somalili hekimlere eğitim vereceklerini hem de hasta bakıp ameliyat yapacaklarını ifade eden Bolel, şöyle konuştu:

''Güneş ışınlarının daha fazla dik gelmesi sebebiyle orada, katarakt vakıasına çok rastlanılmaktadır. Göz doktorlarımız, özellikle bu hastalık üzerine yoğunlaşmayı planlıyor. Diş hekimlerimiz, orada ciddi eksiklikleri gidermeye çalışacak. Diğer branştaki arkadaşlar da üzerine düşen ne varsa onu hakkıyla yerine getirecek. Derneğimizin bu tür faaliyetlerini, özellikle TİKA ve Sağlık Bakanlığı destekleriyle gerçekleştiriyoruz. Yine Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu aracılığıyla da Anadolu'nun fedakar iş adamları bu gibi faaliyetlere destek veriyor. Buna benzer faaliyetler nedeniyle orada kurulan eğitim ve ticari köprülerin yanına sağlık köprüsünü de kurmak biz hekimlere düşüyor. Bu noktada derneğimizin, oralarla sağlık köprülerini geliştirmek için sağlık taramaları ve hastane açma gibi ciddi şekilde çalışmaları mevcut. Doktorlarımız, bu faaliyetleriyle ülkemizi dünyaya en iyi şekilde tanıtıyor.''

ASADER Başkanı Dr. Ali Alıcı da Somali'ye kardiyolog, diş, genel cerrahi, pediatrik cerrahi, pediatrik çocuk, radyoloji ve göz doktorları ile eczacıdan oluşan heyet ile 26 Eylül'de Somali'de hizmet vereceklerini dile getirdi.

Kaynak: AA