Büyükşehir Belediyesi Yavuz Sultan Selim’in Vasiyetini Yerine Getiriyor

Konya Büyükşehir belediyesi, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi'nin bahçesini yeniden düzenleyecek çalışmaya başladı.

Büyükşehir Belediyesi Yavuz Sultan Selim’in Vasiyetini Yerine Getiriyor
Bu düzenlemeyle, avludaki şadırvan ile Şeb-i Arus Havuzu’nun memba suyuna bağlanarak Yavuz Sultan Selim’in başlattığı ve vasiyeti olan uygulama devam ettirilecek.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlattırılan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanan proje kapsamında, Mevlana Müzesi’nde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleme çalışması başlatıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,türbe avlusunda yapılan kazılarda tarihi yapıya zarar veren bir su akıntısının tespit edildiğini, akıntının da Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak zemin ıslahı ile kontrol altına alındığını söyledi.

Neyzenler Mezarlığı’nın aslına uygun korunacağını belirten Başkan Akyürek, “Zemin taşlarının kırılması ve ziyaretçi sayısının artmasıyla birlikte düzenleme zaruri hale geldi. Daha önce gerçekleştirilen kubbe kurşunlarının yenilenmesi, türbe içindeki ahşap döşemenin tamamının ve ihtiyaç duyulan bölümlerdeki taş döşemenin değiştirilmesinin ardından bu çevre düzenleme çalışması başlamıştır. Birbirini tamamlayan bu çalışmalar sayesinde Mevlana Müzesi aslına uygun, daha güzel ve ziyaretçiler için daha nitelikli hale getirilmiş olacak” dedi.

Çalışmalarla birlikte avludaki şadırvan ile Şeb-i Arus Havuzu’nun memba suyuna bağlanacağını ve bu suretle Yavuz Sultan Selim’in başlattığı uygulamanın devam ettirilerek vasiyetinin yerine getirileceğini kaydeden Başkan Akyürek, “Konya’nın kalbi niteliğindeki bölgede Mevlana Meydanı’nın yeniden düzenlenerek hizmete açılması, Mevlana Müzesi ile Sultan Selim Camisinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla bu mekanları, birkaç yüzyıl sürecek bir geleceğe hazırlıyoruz. Şeb-i Arus törenlerine kadar çalışmanın önemli bölümünün tamamlanacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA