Ahilik Haftası Kutlamalarında Geri Sayım Başladı

26. Ahilik Haftası Kutlamaları Kırşehir’de Ahiliği yeniden yaymak ve yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için yapılan kutlamalar Pazartesi günü Anıt Meydan’ında açılış töreni ile başlayacak.

Ahilik Haftası Kutlamalarında Geri Sayım Başladı
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Eli açık, cömert, yiğit gibi anlamlara gelen Ahilik, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluştururken dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir” dedi.

Kutlamalar kapsamında türkülerin ve bozlakların unutulmaz sesi, merhum Neşet Ertaş'ın ölümünün yıl dönümünde, Kültür Bakanlığı ve Kırşehir Belediyesi organizasyonuyla ‘Altın Saz’ ödülü verilecek.

Ahililik, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve namuslu yönetimin simgesi olduğunu belirten Bahçeci, “Her yıl şehrimizde büyük bir coşku ile kutladığımız Ahilik Haftası bu yılda büyük bir ile kutlanacak. Halk oyunları gösterileri, konserler, söyleşiler, Ahi pilavı ve helvası ikramları, paneller ve tiyatroların yer alacağı kutlamaların son günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile son bulacak.

Kırşehir’de büyük bir alimi, büyük bir düşünürü, büyük bir zenginliği anlamak için bir araya geldiğimiz Ahilik Haftası’nda ilimizde birçok ilden ve ülkeden gelen misafirleri ağırlayacağız. Yedi gün boyunca misafirlerimize Ahiliği anlatmaya çalışarak bu eşsiz felsefenin ruhunu birlikte özümsemek için bir araya geleceğiz.

Ahi Evran-ı Veli Allahın lütuflarını görmüş, hakka ulamış zat olarak; dünya’da harama bulaşmamış, kazancında hırsa düşmemiş, 93 yıl ömrümde Allah sevgisinden başka bir sevgiye yer vermeyen ulu bir zattır. Dünya heveslerin gönlünden atmış, Allah’ın ahirette vaat ettiği güzellikleri hedef edinmiştir. Kırşehir’de binlerce müridini irşad ederek onları meslek sahibi kılmış büyük insan Ahi Evran-ı Veli’ye göre yiğit; dünyada ölümsüz işler yaparak ismini ölümsüzleştirendir.

İyilikle ad yapılır, adı olmaya yok sayılır. Kimse Ahi Evran’dan daha iyi bir ad kazanmadı. Onun bütün halleri doğruluk üzerineydi. Çünkü o insanın içinden geçen endişeyi anlar buna göre ihtiyaçları giderirdi. Gönüllerin sırrını bilir, kimselere demezdi. Ahilik nizamı bütün Türk dünyasına yayılmış, fazilet tohumları 800 yıldır her tarafta yeşermiştir. Ahi; yediren, içeren, hilelerden kaçınan, ruhen çökmüş olanlardan hayır gelmeyeceğini bilendir. Bunun için halka iyilik eden bunun için yüce Mevla’ya şükredendir” şeklinde konuştu.

Açılış programına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılması ve Ahi Evran-ı Veli türbesini ziyaret etmesi bekleniyor

Kaynak: İHA