Tunceli'nin Adının 'Dersim' Olarak Değiştirileceği Tartışmaları

Yeni demokratikleşme paketi kapsamında Tunceli'nin adının Dersim olarak değiştirileceği tartışmaları, Tunceli'de olumlu karşılandı.

Emekli memur Hıdır Mercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dersim isminin yöre halkı için çok önemli olduğunu belirterek, "Dersim adı 70 yıldan fazladır bu bölgede yaşayan insanların olmazsa olmazıydı. Yasaklanmıştı ama bu tüm yasaklara rağmen insanlar benliğinde yaşatıyorlardı. Her gittikleri yerde korkarak da olsa dile getiriyorlardı. Dersimli olduğundan bir türlü vazgeçmiyorlardı. Çünkü Dersim onların onuruydu, gururuydu, olmazsa olmazıydı" diye konuştu.

Mercan, şunları kaydetti:

"Bugün demokratikleşme paketiyle Kürtçe isimlerin geri verilmesi sadece Dersim'de değil tüm bölgemizde sevindirici bir olaydır. Bu isimlerin geri verilmesiyle yetinilmemeli, Kürt halkının temel hak ve özgürlükleriyle ilgili istemleri, tüm partiler tarafından hükümetle Meclis'te geniş bir şekilde ele alınıp süreç içerisinde kademeli olarak verilmelidir. Türk kamuoyu da bölünme korkusuyla endişe duymamalıdır. Bu, Türk ve Kürt halkının kardeşliğini pekiştirir. Ben bu konuda atılacak her türlü adımı destekliyorum. Tüm vatandaşlarımızın da bölge halkının da bunu gönülden arzuladıklarını ve sevineceklerine inanıyorum."

"Hepimizi sevindirir"

Esnaf Özcan Güneş ise "Dersim isminin geri verilmesi bizim için bir onurdur. Şöyle bir örnek vereyim. Benim adım Özcan. Adım zorla değiştirilse, benim hoşuma gitmez. Osmanlı'dan bugüne kadar kullanılan bir isim olan Dersim niye değiştirilsin? Sadece benim için değil, tüm Dersimliler için bu isim geri verildiğinde onurdur, bu hepimizi sevindirir" ifadesini kullandı.

Baskılarla ve zulümle olup biten her şeye karşı demokratikleşmenin ülkeye yakışacağını belirten Güneş, "Biz bu ülkenin evlatlarıyız. Bu ülkeyi seviyoruz. İsimlerimiz de zorla da değiştirilmesin, değiştirilmişse de geri verilsin. Bunu benim gibi herkes ister, yani bu ülkeyi seven herkes bunu ister" diye konuştu.

"Tunceli'nin gelişmesi daha önemli"

Bir iş yerinde satış elemanı olarak çalışan Sakine Ölgün de isimlere takılmamak gerektiğini dile getirdi.

Ölgün, şöyle devam etti:

"Dersim ismi geri verilebilir. İnsanlar zaten bu ismi yıllardır kullanıyor. Eğer insanların memnuniyeti söz konusu ise bu isim geri verilebilir. Tunceli isminden de memnunduk ama problem değil. Bence önemli olan isim değil de Tunceli'nin gelişmesi ve çok daha iyi konumlarda görülmesidir. Bir büyükşehir statüsüne kavuşmasıdır. Bu açıdan Dersimliler olarak yatırımlar olursa daha memnun olacağız."

Esnaf Zabit Güler ise Dersim adının vatandaşlar arasında yıllardır kullanıldığını belirterek, Tunceli'ye Dersim isminin verilmesi halinde mutlu olacaklarını söyledi.

Kaynak: AA