Uzmanından Tatil Dönüşü Vücut Bakım Tüyoları

Medical Park Elazığ Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ahmet Arslan tatil dönüşünde vücut bakımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzmanından Tatil Dönüşü Vücut Bakım Tüyoları
Sıcak yaz günlerinin ardından başlayan sonbaharda ciltte bazı değişikliklerin yaşandığını belirten Op. Dr. Arslan, Güneşin, denizin ve havuzun etkisiyle cildimiz kurur ve lekelendiğini söyledi.

Yaz sonu cilt bakımında en önemli noktanın, havuzdan ve denizden dolayı hayli kuruyan cildi, cilt tipine ve yaşa uygun ürünlerle onarmak olduğunu aktaran Op. Dr. Arslan, "Bu konuda dermatologlara danışılmasında fayda vardır. Dermokozmetik ürünler; harici uygulanarak cilt yaşlanmasını geciktirebilen ürün gruplarıdır. Kozmetik ürünlerden farkları, istenilen sonuca biyolojik etkiyle ulaşmalarıdır. Derinin daha derin tabakalarına ulaşırlar. Vitamin A, vitamin C, meyve asidi, koenzim Q ve topikal antioksidanlar dermokozmetik ürünler içinde en fazla yer alan maddelerdir. Uzun süre kullanılmaları gerekmektedir. Ayrıca cilde yapılacak kozmetik uygulamaların etki sürelerinin uzamasına da yardımcı olurlar. Günde en az 2 litre su içilmesi cilt sağlığı açısından ihmal edilmemesi gereken bir diğer husustur" dedi.

"VÜCUDU SABUNLA KURUTMAYIN"
Kuruyan cildi banyoda sabun kullanarak daha fazla kurutmamaya özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Arslan, "Ph dengeli uygun temizleyiciler ya da temizleyici gibi kullanılabilen özel banyo yağları ile cilt temizlenmelidir. Banyo sonrası cilde mutlaka uygun nemlendirici veya vücut yağı uygulanmalıdır. Yaz sonu cildimizde gördüğümüz önemli bir değişiklik de ciltte güneşe bağlı oluşan lekelerdir. Bu lekeler, sonbahar veya kışın cildinize uygun bir kimyasal peeling yöntemiyle düzeltilebilir. Özellikle derin yerleşimli olduğu düşünülen lekelerde peeling yöntemi, krem tedavisiyle birlikte uygulanır. Peeling meyve asitli ya da TCA peeling şeklinde olabilir. Amaç hem deride lekeli olan hücrelerin soyularak atılmasını sağlamak hem de ciltteki renk hücrelerinde renk üretimini baskılamaktır. Peeling iki ya da üçer hafta arayla dört ile altı seans arasında yapılır. Peeling işlemi için kullanılacak asidin konsantrasyonun güçlü olmamasına dikkat edilmelidir. Güneş koruyucu kullanımına tedavi sonrası devam edilmelidir. Peeling sonrası ciltte kızarıklık, hafif kabuklanma, kepeklenme gibi bulgular gözlenebilir. Bu bulgular birkaç günde nemlendiriciler ile hafifler" diye konuştu.

"KURUYAN SAÇLARA MEZOTERAPİ"
Saçların da en az cilt kadar güneş, deniz ve havuzdan etkilendiğini anımsatan Op. Dr. Arslan, "Yaz sonu özellikle saçlarımızda cansızlaşma ve kuruma meydana gelir. Kuruyan saç ve saç derisi; uygun nemlendirici saç maskeleri ile nemlendirilmeli ve uygun medikal kozmetik şampuanlar kullanılmalıdır. Kurulukla birlikte saç dökülmesi söz konusu ise; dermatoloğun önereceği ağızdan destek ilaç tedavisi ve saç mezoterapisi iyi bir seçenektir. Saç mezoterapisi sayesinde; saçın ihtiyaç duyduğu vitamin ve destek maddeleri, direkt saçlı deriye, seri enjeksiyon teknikleriyle uygulanır. Hayli etkili olan yöntem, 15 gün arayla uygulanabilir. Yaz aylarında özellikle havuzda ve denizde bolca vakit geçirildiyse; tırnaklarda da kuruluk ve kırılmalar ortaya çıkar. Yaz sonu, tırnaklarda kuruluk sık karşılaşılan bir durumdur. Tırnaklarımız da; saçımız ve derimiz gibi neme ihtiyaç duyar. Dermatoloğunuzun önereceği uygun tırnak balsamları, tırnak sertleştirici solusyonlar ve besin takviyesi tabletlerle tırnaklarınız eski sağlıklı görünümüne kavuşur" şeklinde konuştu.

"DOLGUN DUDAKLAR İÇİN DOLGU ENJEKSİYONU"
Dudakların da yaz güneşinden etkilendiği uyarısında bulunan Op. Dr. Arslan, "Kısa sürede yoğun güneşe maruziyet sonrasında kızarıklık, sulanma, gerilme, kanama gibi bulgular gözlenir. Güneş koruyucu içeren dudak nemlendiricileri yardımıyla dudaklar hem nemlenmiş hem de daha fazla zarar görmesi engellenmiş olur. İlerlemiş vakalarda cilt hastalıkları hekimlerinin önerileri doğrultusunda steroid içeren kremlere başvurulur.Dudakları dolgunlaştırmak amacıyla dolgu maddesi enjeksiyonu yapılır. Dolgu uygulamalarında genelde hyalüronik asit içeren ürünler tercih edilir. Dolgu maddesi uygulaması ile dudaklar daha dolgun ve nemli bir görünüm kazanmış olur. Uygulama poliklinik koşullarında olan, tek seans, kısa süren bir işlemdir. Uygulama öncesi ağrı hissini ortadan kaldırmak amacıyla anestezi sağlayacak krem uygulanır. Enjeksiyon sonrası hasta günlük aktivitelerine dönebilir. Tedavinin etkinliğinin ne kadar süreceği kişiye göre değişir. Ancak etkinlik ortalama 6 aydır" ifadelerini kullandı.

"ÇİZGİLERİ HAFİFLETMEK İÇİN BOTOKS, VOLÜM KAYBI İÇİN DOLGU"
Çizgilerin hafiflemesini sağlayan en etkili yöntemlerden botoksun, sinirden kasa uyarının gitmesini engelleyerek çizgileri hafiflettiğini bildiren Op. Dr. Arslan, "Özellikle yüzün üst kısmı ve göz çevresi çizgilerinin ortadan kalkmasında faydalıdır. Botoks uygulaması öncesi hastaların ilaç hikayeleri, hastalıkları olup olmadıkları sorgulanır. Etkisi, uygulamadan 4-5 gün sonra görülmeye başlar ve 3-6 ay devam eder. Emin ellerde yapıldığı zaman yan etkisi yok denecek kadar azdır. Dolgu enjeksiyonu; yaşlanma sonucunda gelişen volüm kaybını ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan bir işlemdir. En çok ağız çevresi, dudaklar ve gülme çizgileri dolgu işlemiyle tedavi edilmektedir. Amaç, deride bulunan boşluğu doldurmaktır. Dolgu amaçlı çok sayıda madde kullanılmaktadır. Tercih edilecek maddeler, derideki etki süresine göre kısa ya da uzun süreli olmaktadır. En sık tercih edilen dolgu maddesi hyalüronik asittir. Su bağlama özelliğine sahiptir. Cilt temizlendikten sonra kişinin ağrı hissetmemesi için anestezik özelliği olan krem yüze sürülür ve sonrasında ilaç cilde verilir. Etkinliği 4-6 ay arasında devam etmektedir. üylerinden kurtulmak isteyenler için lazer epilasyon yöntemi en etkili tedavi seçeneğidir. Kalın ve koyu kıllara sahip olan hastalar lazer için uygun hastalardır. Kıl köklerinde bulunan melanin pigmenti lazer enerjisinin hedefini oluşturmaktadır. Lazer epilasyonun süresini cilt rengi, kılın derinliği, cildin kalınlığı ve kılın melanin içeriği belirler" dedi

Kaynak: İHA