Bağımsız Denetçi Belge Teslim Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bazı denetim firmalarının bağımsızlıklarını kaybetmeleri sonucunda Amerika ile bazı Avrupa ülkelerinde muhasebe skandalları yaşandığına dikkati çekerek, "Ülkemizde benzer skandalların olmaması için gereken tedbirler alınmış ve denetimin gözetimi çerçevesinde düzenlemeler yapılmıştır" dedi.

Yazıcı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu'nda düzenlediği Bağımsız Denetçi Belge Teslim Töreni'nde konuşma yaptı.

Para ve sermaye piyasalarının, küresel düzeyde bütünleşme sürecine girdiğine işaret eden Yazıcı, dünya ticaret hacmindeki artışların uluslararası şirketlerin sayılarının da hızlı bir şekilde artmasına neden olduğunu kaydetti.

İktidara geldikleri günden bu yana ekonomik ve ticari zemini güçlendirmek için mevzuatta yenilikler yaptıklarına dikkati çeken Yazıcı, bu çerçevede Bankacılık Kanunu, Sigortacılık Kanunu ve Borçlar Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nunda yenilikler yaptıklarını ifade etti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden önce Türkiye'de bağımsız denetim alanında yetkili farklı kurumlar olduğunu ve bu durumun bir işletme adına aynı dönemde birden fazla denetim raporu düzenlenmesi sonucunu doğurduğunu dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bağımsız denetim alanında kamu gözetim fonksiyonunu icra edecek yetkili bir otoritenin bulunmaması; bu alandaki düzenlenmelerin etkin ve kamuoyuna yeterli güvence verecek biçimde uygulanmasını engellemiştir. Ülkemizde bağımsız denetim konusunda bütüncül bir hukuki yapının oluşturulması amacıyla, bu konuda yetki ve sorumluluğa sahip bir kurumun kurulmasını gerektirmiştir. Bu çerçevede, Yeni TTK ile bağımsız denetimden geçmiş finansal raporlama, belirli işletmeler için zorunlu hale getirilmiştir. Şirket murakıplığı sistemi kaldırılarak bağımsız denetim sistemi benimsenmiştir. Yeni dönemde finansal tabloların hangi kurallara göre oluşturulacağı, kimler tarafından ve nasıl denetleneceği hususları büyük önem arz etmektedir.

Yeni TTK ile öngörülen sisteme paralel olarak, uluslararası standartlara uygun finansal raporlama ve denetim standartlarının oluşturulması, bağımsız denetçiler ile denetim kuruluşlarının yetkilendirilerek bağımsız denetimde uygulama birliği sağlanması ve kamu gözetimi yapılması suretiyle denetim hizmetinin uluslararası kalite standartlarında verilmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu sayede ülkemiz uluslararası muhasebe standartlarını en yaygın şekilde kullanan ülkelerden biri olacak."

-Bağımsız denetime tabi şirketler

Yeni TTK'nın, bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu'na verdiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, bu yetkiye istinaden Bakanlar Kurulu bağımsız denetim kapsamına girecek şirketlere ilişkin belirli ölçüleri yılbaşında belirlendiğini kaydetti.

Bu kapsamda sermaye piyasaları, bankacılık, sigortacılık, lisanslı depoculuk ve ulusal çapta yayın yapan medya şirketlerinin bağımsız denetim kapsamına alındığını vurgulayan Yazıcı, "Söz konusu karar çerçevesinde mevcut durumda 2 bin 500 civarında şirket, bağımsız denetime tabidir. Bu sayede sektörler itibarıyla finansal tablolara geçerlilik kazandırmak suretiyle finansman kaynaklarına erişim ve finansman maliyetleri düşecektir. Ayrıca, işletmelerimize iç ve dış piyasalarda duyulan güven artacaktır" diye konuştu.

-"Hedefimiz özel sektör öncülüğünde büyüme"

Ekonomin özel sektörün öncülüğünde büyümesinin, hükümetin temel hedeflerinden olduğunu belirten Yazıcı, bu çerçevede denetim mekanizmalarının, ekonomik yapının gelişmesine uygun şekillendirmenin ve eski denetim anlayışından sıyrılmanın hayati bir önem taşıdığını söyledi.

Bağımsız denetimin işletmelere faydaları hakkında bilgi veren Bakan Yazıcı, şirketlerin bağımsız denetimle kurumsal yönetim, şeffaflık ve fon temini gibi konularda avantaj elde ettiğini belirtti.

Öte yandan, bağımsız denetimin işletmelerin idari ve mali açıdan sürdürülebilir ve sağlam bir yapıya ulaşmasında kilit rol oynayan alanlarda, yol gösterici olduğunu ifade eden Yazıcı, söz konusu denetimin Türkiye'ye daha fazla yabancı yatırımcının gelmesi bakımından da önemli olduğunu vurguladı.

Bağımsız denetimin etkinliği ile uluslararası standart ve etik kurallara uygun olarak gerçekleştirilmesinin mali ve finansal piyasalar açısından son derece önemli olduğuna işaret eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Özellikle bağımsız denetim piyasasında artan rekabet; bağımsız denetim firmalarını zaman zaman etik olmayan uygulamalara yöneltebilmektedir. Dünyada örneğini gördüğümüz, bazı denetim firmalarının 'bağımsızlıklarını kaybetmeleri' Amerika ile bazı Avrupa ülkelerinde muhasebe skandallarına sebep olmuştur. Bu skandallar ile birlikte kamu, bir önlem mekanizması oluşturmak durumunda kalmıştır. Denetimin gözetimine ilişkin kurumların oluşturulması bu olayların sonucunda gündeme gelmiştir. Ülkemizde benzer skandalların olmaması için gereken tedbirler alınmış ve denetimin gözetimi çerçevesinde düzenlemeler yapılmıştır."

Bakan Yazıcı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun ideal bir Kamu Gözetimi Sistemine ulaşması yönünde önemli bir adım atıldığını belirtti.

-"Hedefimiz etkin kamu gözetimi ortamı oluşturmak"

Toplantıda konuşan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Seyit Ahmet Baş da katılımcılara Kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kürselleşmenin semaye piyaslarında da hareketliliği arttırdığına dikkati çeken Baş, bunun bağımsız denetimde ortak bir düzen ihtiyacı doğurduğunu ifade etti.

Muhasebe ve bağımsız denetime ilişkin mevcut kuralların yeniden gözden geçirildiğini belirten Baş, kaliteli rekabet ortamıyla birlikte etkin bir kamu gözetimi ortamını oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA