Yurt İçi Piyasalarda Gözler Fed Öncesinde Ppk Kararlarında

Yurt içi piyasalarda gözler yarınki ABD Merkez Bankası kararları öncesinde bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarında olacak.

Dün Suriye konusunda ABD ve Rusya'nın anlaşması ve Fed Başkanlığı adaylarından "şahin" söylemleriyle tanınan Larry Summers'ın adaylıktan çekilmesinin morali ile hızlı yükselişler kaydeden piyasalar, bugün yurt içinde PPK, yarın da ABD'de Fed kararlarıyla yön belirleyecek.

ABD'de Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,77 oranında yükselişle 15.495 puandan tamamlarken, gün içinde analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdikleri 15.500 puanın üzerini test etse de bu seviyelerde tutunamaması dikkati çekti. ABD'de S&P 500 endeksi dün yüzde 0,59 değer kazanırken, Nasdaq bileşik endeksi ise hisse bazlı hareketlerin öne çıktığı günde yüzde 0,12 oranında değer kaybetti.

Avrupa tarafında ise rekorların konuşulduğu bir gün geride bırakıldı. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,22 oranında yükselişle tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gün içi gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 8.626 puana geliştirdi. Dün Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,92, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 oranında yükseliş kaydetti.

Yurt içi piyasalar dün son zamanların en pozitif gününü yaşarken, akşam saatlerinde Suriye sınırında bir helikopterin düştüğü haberi tedirginlik yarattı. Piyasalar kapandıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, sınır ihlali yapan bir Suriye helikopterinin bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağından biri tarafından, saat 14.27'de Türk hava sahasındayken vurulduğu bildirildi.

Bu gelişmenin ardından uluslararası piyasada dolar/TL paritesinin 2,00 seviyesinin üzerine yükseldiği görüldü.

Analistler, bu dakikalarda bankalararası piyasada tekrar 2,00 seviyesinin hemen altına gerileyen dolar/TL paritesinin bu seviyelerde tutunması durumunda pozitif havanın destekleneceğini belirtiyor.

-Ekonomistler zorunlu karşılık oranlarında indirim bekliyor

Dün hızlı bir yükselişle analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdikleri 74.000 puanın üzerinde kapanış yapan BIST 100 endeksi, düşüşe geçen faizler ve döviz kurlarından destek buldu. Bugün yurtiçinde PPK kararlarının takip edileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 74.000 puanın altına gerilemesi durumunda 72.500 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini, olası yükselişlerde ise 75.500 seviyesinin yeni hedef olacağını kaydediyor.

Ekonomistler PPK'ya ilişkin olarak faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemiyor. AA Finans Beklenti Anketi'ne göre 18 ekonomistin yarısı yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirim beklerken, indirim beklentilerinin medyanı 50 baz puan oldu. İndirim beklentileri en düşük 50 ve en yüksek 150 baz puan arasında yer aldı. Ayrıca 18 ekonomistin 7'si rezerv opsiyon katsayısında indirim olacağı yönünde beklentilerini bildirdi.

PPK 20 Ağustos'ta gerçekleştirdiği son toplantısında borç verme faiz oranını yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e yükseltmişti. 27 Ağustos'ta AA Finans Masasına katılan TCMB Başkanı Erdem Başçı ise "TL'nin değerini tek silahla aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız" diyerek, analistlerin yılsonuna kadar faizlerde bir değişiklik beklememeleri gerektiğin söylemişti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB temmuz ayı özel sektör dış borcu

10.00 Türkiye, TÜİK inşaat ve üretim ciro endeksleri

11.30 İngiltere, ağustos ayı TÜFE

12.00 Avro bölgesi, ZEW ekonomik beklentiler endeksi

12.00 Avro bölgesi, temmuz ayı dış ticaret dengesi

14.00 Türkiye, TCMB PPK kararları

15.30 ABD, ağustos ayı TÜFE

Kaynak: AA