Binlerce Kanadalı Dini Kıyafet Yasağını Protesto Etti

Kanada'nın Quebec eyaletinde, resmi kurum ve kuruluşlarda çalışan görevlilerin, görevleri sırasında dini sembol ve giysi kullanmalarını yasaklayan kanun tasarısı, Montreal'deki inanç gruplarınca protesto edildi.

Montreal Müslümanlar Konseyi'nce Emilie Gamelin Parkı'nda düzenlenen ve ardından 2,5 kilometrelik şehir merkezi yürüyüşü ile devam eden protesto mitingine, şehirdeki Yahudilerin dışında tüm dini gruplar destek verdi. Organizasyon Komitesi, Yahudilerin hem dini bayramları olan Yom Kipur hem de cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle protestoya katılmadıklarını açıkladı.

-Türkler de katıldı

Montreal'deki protestoya, şehirde yaşayan Türk toplumu da katıldı.

Montreal İslam'a Davet Vakfı ve Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Mesut Koçak, AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, eyleme destek verdiklerini ve yasak tasarısının yasalaşmaması için yapılacak başka eylemlere de destek olmaya devam edeceklerini söyledi.

Koçak, "Eyalet hükümeti, binlerce insanın tepkisini görmezden gelemez" dedi.

Protesto mitingine, Montreal'in dışında başka şehir ve eyaletlerden de katılım olduğu belirtilirken, eylem ulusal televizyon kanallarınca canlı yayınlandı.

Quebec Eyalet Hükümeti'nin meclise sunduğu tasarısının yasalaşması ile birlikte Yahudilerin başındaki kipa, Sihlerin türbanı, Hristiyanların abartılı büyüklükte boyunlarına taktıkları haçları, Müslüman kadınların başörtüsü ya da peçeleri, parmaklara takılan Davut Yıldızı, haç ya da bir dini simgeleyen yüzükler ile kulaklara takılan küpelerin kamuya ait işyerlerinde çalışanlarca kullanılamayacak.

Kaynak: AA