Verim İçin "Fındık Ağaçlarını Gençleştirin" Uyarısı

ORDU - EYÜP ELEVÜLÜ - Dünya fındık üretiminin büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye'de, ürünün verimini artırmak amacıyla fındık ağaçlarının gençleştirilmesi gerektiği bildirildi.

Karadeniz'de önemli geçim kaynağı olan fındıkta ağaçların yaşlanmasıyla üründe verimin düştüğü belirtilirken, yaşlı olan bahçelerde yenilemeye gidilmesi öneriliyor.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticiler için fındığın çok önemli bir ürün olduğunu, kalite ve verimi artırmak için yenileme çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.

Fındık bahçelerinin uzun yıllar önce oluşturulduğunu ifade eden Karadeniz, "Ordu'da 60-70 yıllık fındık bahçeleri var. Doğuya doğru gidildiğinde dikim yaşları oldukça eski. Yaptığımız bilimsel ve akademik çalışmalarda fındık dikim yaşının 60 yıl olduğunu gördük. Dolayısıyla dikildikten 60 yıl sonra fındık bahçelerinin sökülmesi, yeniden dikilmesi gerekir" dedi.

Fındıktaki dalın ekonomik ömrünün 20 yaş olabileceğinin altını çizen Karadeniz, "Fındık ocağı dikildikten sonra 20'nci yaşında dalların yenilenmesi, ikinci 20 yaşında tekrar yenilenmesi ve 60 yaşına ulaşan dalların ocağı sökülerek yenilenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla her geçen gün yaşlı bahçelerdeki verim kaybı giderek artmaktadır."

-"Fındık bahçelerinin yenilenmesini tavsiye ediyoruz"

Karadeniz, Türkiye'nin dünya fındık üretiminde önemli bir konumda bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, dünyada fındık üretiminin yüzde 75'ini sağlamakta ancak yaşlı fındık bahçeleriyle üretimimiz giderek azalmakta. Son yıllarda küresel iklim değişikliği de bu üretim trendinin azalmasına neden olmakta. Yapacağımız ülkesel bir proje kapsamında yaşlanmış fındık bahçelerinin sökülmesi, yenilenmesi, gerektiğinde teraslanması yöntemine gidilmeli. Yeni dikim sistemleriyle ve yeni çeşitlerle fındık bahçelerinin yenilenmesini tavsiye ediyoruz."

Prof. Dr. Turan Karadeniz, gençleştirilmiş fındık bahçelerinde verimin daha yüksek olacağını vurguladı.

Kaynak: AA