Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev'den Vali Tuna'ya Ziyaret

ESKİŞEHİR - Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.

Tuna, kabulünde, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkentliği'ni Kazakistan'ın Astana kentinden devraldığını anımsattı.

Bu yılın sonunda da Eskişehir'in başkentliğini Tataristan'ın Kazan kentine devredeceğini ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Amacımız, Türk kültürünün hakim olduğu, bizim dost ve akraba topluluklarıyla olan ilişkilerimize, kültürel faaliyet ve etkinliklerle yeni bir ivme yaratmaktır. Hatta bunun daha ötesine geçerek iş adamlarımızın diğer alanlardaki iş birlikleriyle İsmail Gaspıralı'nın söylediği 'Dilde, fikirde ve işte birlik' sloganın gerçekleştirmek. Kültür başkentliği de buna hizmet ediyor. Eskişehir bu konuda geride kalan süreyi de en iyi şekilde değerlendirerek üzerine düşen vazifeyi yapmaya çalışacak."

Tuna, etkinlikler kapsamında Kazakistan'ı davet edeceklerini anlatarak, "Kazakistan ile belki ortak bir kaç özel program yapabiliriz. Aramızdaki kardeşlik bağlarını daha da kuvvetlendirmek ve gönül köprülerini sağlamlaştırmak için bundan sonra daha fazla gayret sarf edeceğiz, geliş gidişlerimiz artacak" dedi.

Tüymebayev ise Eskişehir'in son yıllarda her konuda gelişme gösterdiğini bildirdi.

Eskişehir'in kültür, sanayi ve eğitim alanında uluslararası düzeyde faaliyetlerinin olduğunu aktaran Tüymebayev, şunları söyledi:

"Ankara'dan Eskişehir'e Yüksek Hızlı Tren ile geldik. Daha önce otobüslerle ve arabalarla geliniyordu. Şimdi 1 saat 20 dakikada buraya ulaştık. Uçakla gelmiş gibi olduk. Türkiye için hızlı trenlerin çoğalması çok önemli. Çünkü ne kadar çoğalırsa Türkiye o kadar kalkınır. Bu gelişmiş bir ülkeye layık proje, bunun ülkenin kalkınmasında katkısı oldu."

Tüymebayev, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Başkenti etkinlik kapsamında Kazakistan ile Türkiye arasındaki faaliyetlerin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Daha sonra Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti anı tabağı, Tüymebayev de Tuna'ya üzeri minyatür sanatıyla işlenmiş bir plaket hediye etti.

Kaynak: AA