İnşaat Kazısında Bulunan Kemikler, Stk’lar Tarafından İncelendi

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir inşaatın kazısında ortaya çıkan insan kemikleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca (STK) incelendi.

İnşaat Kazısında Bulunan Kemikler, Stk’lar Tarafından İncelendi
Siverek ilçesinin Ayvanat Mahallesi’nde yapılan kazıda insan kemiklerinin bulunması üzerine; İnsan Hakları Derneği (İHD), Mazlum Der, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Şanlıurfa Barosu temsilcileri kazı yerinde bulunan insan kemiklerini inceledi.

Kazı yerinde açıklama yapan Mazlum Der Başkanı Meral Dervişoğlu, “Bir hafta öncesinden burada yapılan bir kazı çalışması sonucu, insan kemikleri olduğunu öğrendik. Biz de İHD ile birebir gelip görmek istedik. Tabi bizim de beklentimiz şudur ki bu kemikler çıktıktan bir süre sonra inceleme yapılması, hangi dönemde, en azından bu ölümlerin yaşandığını öğrenmek ve DNA testlerinin yapılmasıydı. Bugün gördüğümüz kadarıyla kemiklerin çoğu duruyor, bu gerçekten çok incitici bir olay. Şu ana kadar kemiklerin toplanması ve araştırmanın yapılması gerekiyordu. Çünkü ülkemizde yaşadığımız savaş süreci içerisinde birçok insanın ölümü söz konusu ve kayıplar var. Dolayısıyla DNA testleriyle yapılan bir takım testlerle belki de insanların yakınları olabilir. Bu kemik parçalarının bir an önce araştırılmasını bekliyoruz. Ümidimiz o ki yakınlarını kaybeden aileler en azından bir mezar taşlarına sahip olsunlar. Şu ana kadar böyle bir inceleme ve araştırmanın yapılmamasına biz insan hakları savunucusu olarak da şaşırdık, halen kemiklerin burada olması üzücü bir olay” dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Şanlıurfa İnsan Hakları Derneği Başkanı Cemal Babaoğlu ise şunları söyledi:
“Buraya geçenlerde ön incelemede bulunmak için geldik. Etkin soruşturmayı yürütmesi için savcılığa dilekçeleri verdik. Bugün de heyet olarak geldik. Gördük ki hala eskisi gibi kemikler burada durmakta. Buradaki talebimiz şudur; kepçe ile yapılan kazı bilgi ve bulguları da beraberinde götürüyor. En azından burada kalan yapıların da kepçe kullanmaksızın büyük bir titizlikle arkeolojik kazıyla neyi öngörüyorsa o şekilde kazıların yapılmasını biz talep ediyoruz. Bize başvuran kayıp yakınlarının da bir an önce DNA testinin alınmasını bekliyoruz. Bu şekilde 20 yıldan bu yana oğullarını, torunlarını, evlatlarını arayan insanların bir nebze de olsa mezarı bulunur. Artık düşüncesinden, farklı kimliğinden dolayı insanların yargılanmayacağı, infaz edilmeyeceği bir ülke arzuluyoruz.”
Heyet, inşaat kazı alanında yaptığı inceleme sonrasında Siverek Kaymakamlığı ve Siverek Savcılığı ile görüşmek için ayrıldı.
Kaynak: İHA