Bayramda Sıvı Tüketimine Dikkat

İZMİR - Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, ramazan ayında vücutta fazla miktarda sıvı kaybı olduğunu, bu nedenle bayram boyunca günde 3-3,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Uzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenme konusunda bir aylık ramazan sürecinden çok, 3 günlük bayramın daha tehlikeli olduğunu belirtti.

Ramazan boyunca oruç tutanların, normal beslenme düzenlerine kavuşunca bir anda eskisinden de fazla yeme eğiliminde olduğuna dikkati çeken Uzel, "Özellikle yazın sıcak günlerine denk gelen bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalıdır. Sıcak havaların egemen olduğu dönemde oruçla birlikte sıvı tüketiminin azaldığı yapılan birçok araştırmada gösterilmiştir" dedi.

Normal şartlarda bir insanın günde terle, idrarla ve deri yoluyla ortalama 2 litre su kaybettiğine değinen Uzel, şöyle devam etti:

"Yeterli sıvı alınmadığında bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. Vücudun aldığı ve kaybettiği su miktarı eğer dengelenmezse, dehidrasyon durumu yani vücudun ciddi boyutta su kaybetmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ramazan ayında vücutta fazla miktarda sıvı kaybı olduğu için bayramda sıvı tüketimine ağırlık verilmeli, günlük 1,5 litre su, diğer sıvılarla birlikte 3-3,5 litreye kadar sıvı tüketimi sağlanmalıdır."

-Gazlı içecek ve aşırı sıvı tüketiminden uzak durun

Mide gibi belirli rahatsızlıkları olanların gazlı içeceklerden uzak durması gerektiğini anlatan Ruhan Aşkın Uzel, su tüketimini engelleyen çay ve kahvenin de 3 bardakla sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Aşırı su tüketiminin de sağlık açısından risk oluşturabildiğine işaret eden Uzel, şunları kaydetti:

"Su kaybı fazla olmadığı halde günlük 6-7 litre ve üzeri su tüketenlerde su zehirlenmesi olabilir. Vücuttaki su saf halde değildir. İçinde katı maddeler bulunur ve bu maddelerin belirli bir yoğunluğu vardır. Bu yoğunluğun fazla su tüketimi ile azalması kalp, böbrek ve beyin gibi hayati organları etkileyebilir. Aşırı su alımı ile de kandaki sodyum miktarı düşerek su zehirlenmesi meydana gelir."

Ruhan Aşkın Uzel, duru yapılmış çorbalar, sulandırılarak hazırlanmış ayran, ev yapımı meyve suyu ve limonatalar, sulu yemekler sıvı tüketimini artırmak için önerilebilecek diğer yöntemler olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA