Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin lider proje ortağı olduğu ve kentlerdeki binaların enerji verimliliğinin 2 gün boyunca masaya yatırılıp tartışılacağı uluslararası "Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı" Samsun Projesi açılışı ve basın toplantısı bugün yapıldı.

Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı
Toplantıya lider proje ortağı Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Kavala Belediyesi’nin yanı sıra; proje ortakları olarak Tekirdağ Belediyesi, Romanya'dan Galati Belediyesi, Moldova'dan Cahul Belediyesi, Ukrayna'dan Mykolayiv Belediyesi, Yunanistan'ın Democritus Üniversitesi, Romanya'nın Dunarea De Jos Üniversitesi, Ermenistan'ın Ermenistan-Amerika Üniversitesi ile "Yenilebilir Kaynaklar ve Enerji Verimliliği Vakfı"ndan yetkililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kavala Belediye Başkanı Simitsis ile diyaloglarımız kurulduğundan bu yana birlikte bir havza projesi ve bölgeyi ilgilendiren çağdaş bir Avrupa Birliği projesi yapmaya karar verdik. Hükümetimiz son 5 yılda giderek yükseltilen bir değer var. Oda binalarda enerji verimliliği değeridir. Çünkü Türkiye ciddi boyutta enerjide dışa bağımlı bir ülkedir. Petrolü ve enerji kaynaklarını ithal etmek zorunda olan bir ülkedir. Enerji harcamasının yüzde 15’ini sadece kendi kaynaklarından karşılayabiliyor. Geri kalan yüzde 85’ini ithal etmek zorunda kalıyor. Bu ithal edilen değer de yaklaşık 50 milyar dolarlık bir ithalat ölçeğine ulaşıyor. Bu 50 milyar dolarlık enerji ithalatının yüzde 30’u yani 15 milyar dolarlık kısmı konutlarda yakıt olarak kullanılıyor. 15 milyar doların yüzde 30’unu tasarruf edebilsek, izolasyonu ve tecridi olmayan kötü binalarda kullanmamak gibi bir tedbiri alabilsek senede 5 milyar dolar gibi bir kazancımız olur diye düşünüyorum. Onun için de Türkiye, ısı izolasyonu, mantolaması ve tecridi yeterli olmayan yaklaşık 7 milyon konutu önümüzdeki 20 yıllık bir süreç içersinde yeniden yapmak gibi bir iş programı koydu. Sadece TOKİ idaresi geçtiğimiz 10 yıl içersinde mantolayarak 700 bin konut yaptı. Bir o kadar da TOKİ’nin dışında özel sektör firmaları yapıyor. Yani son 10 yıl içersinde 2 milyon konut ısı izolasyonlu, mantolanmış, içersinde enerji tasarrufu taşıyan binalar ülkemizde yapıldı. Bizim bugünkü gündemimiz sadece binalarda ısıyı izole etmek, ısı tasarrufu yapmak değil veya dolaylı olarak enerji tasarrufu yapmak değil. Bizim daha önemli bir gündemi de emisyon değerlerini aşağıya çekmek, karbonmonoksit ve karbondioksit emisyonlarının aşağıya çekilmesi ve insan sağlığını çok etkileyen hava kalitesini yükseltmeye dönük bir amacımızda var” dedi.

Hafif raylı sistem fikrini ortaya koyduklarında ‘hava kirliliğinin azalacağı’ sözünün yerine ‘klimalı, konforlu ve ekonomik ulaşım’ sözünden vatandaşları etkilendiğini belirten Başkan Yılmaz, “Biz 6-7 yıl önce Samsun’a 17 kilometrelik elektrik ile tahrik edilen hafif raylı sistemi yapma yönündeki iddiamızı ve amacımızı ortaya koyduğumuzda, bu amacın önemli sonuçlarından bir tanesinin de hava kirliliğine, karbonmonoksit emisyonunu azaltacak bir sonucu ortaya koyacağını söylerken, halkın bizi çok heyecanla dinlemediğini, ‘minibüslerin ve otobüslerin yerine klimalı daha konforlu ve ekonomik ulaşım araçları size yapacağız, çağdaş ulaşım aracı treni size getireceğiz’ sözünden daha fazla etkilendiler. Karbonmonoksit emisyon halkımızı çok fazla ilgilendirmedi. Dolayısıyla bu bilincin yükseltilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Enerji üreten araçlarımızda, enerji tüketen araçlarımızda kötü teknolojilerin ve verimsizliklerin nelere mal olduğunu çok iyi biliyorum” diye konuştu.

Hükümetin 2018 yılına kadar ısı izolasyonuna dönük tedbirlerin alınması kararında İstiklal Caddesi AVM’sinde fırsat olarak kullandıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu kararı önemli bir yaptırım olarak kullanıyoruz. İstiklal Caddemizin yayalaştırılması, bir cadde AVM’ye dönüştürülmesini oradaki esnafa anlatmaya çalışıyoruz. Bu caddede bu projemizi anlatırken, aklımıza 2018 yılından beri mantolanmamış bina kalmayacağını bir güç olarak kullandık ve burada oturan işyerlerine ve konutlara bu yasa maddesini hatırlatan birer mesaj gönderdik. ‘Bu proje dolayısıyla binaları mantolayalım, bina cephelerinizi düzene sokalım, tabelalarınızı düzene sokalım, bütün bu çirkin görüntüleri indirelim ve binalarınız yepyeni görüntülere kavuşsun. Aksi takdirde zaten 2018 yılından sonra bunu mecburen yapacaksınız’ görüşlerini cadde AVM’yi yaparken bir fırsat olarak kullandık” şeklinde konuştu.

Yunanistan Kavala Belediye Başkanı Konstantinos Simitsis ise bu program ile bireysel ilişkilerin derin anlamda geliştireceği konusuna vurgu yaptı.
Kaynak: İHA