Konya Ovası'nda Kuşları, Gümüşhane'de Ayıları Kaçırıyor

GÜMÜŞHANE - Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda kuş, köstebek, domuz ve fare kaçırmak için özel bir firma tarafından üretilen düzenek, Gümüşhane'de ayılardan korunmak için kullanılıyor.

Kürtün ilçesinde serbest veteriner hekim olarak çalışan ve tarım makineleri satan Ünal Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayıların öldürülmesinin yasaklanması ve öldürenlere 20 bin liraya yakın para cezası uygulanması sonucu ayı sayısında önemli ölçüde artış olduğunu söyledi.

Ayı popülasyonunun artmasıyla en büyük zararı arıcıların gördüğünü dile getiren Düzgün, ayıları, arı kolonisi, ekili alanlar ve meyve bahçelerinden uzaklaştırmak için vatandaşların çeşitli yöntemler geliştirdiğini belirtti.

Konya Ovası'nda ekili alanları kuş, köstebek, domuz ve fare kaçırmak için Akşehir ilçesinde özel bir firma tarafından üretilen düzeneğin satışını yaptığını ifade eden Düzgün, "Yöremizde bu düzeneğe çok talep oluyor. Her köyde bu düzenekten birkaç tane var. Yörede bu düzeneğe 'ayı savar' deniliyor. Başta arıcılar olmak üzere hayvan besiciliği yapanlar, meyve ve sebze bahçeleri bulunan üreticiler, ürünlerini ayıdan korumak için bu düzeneği kullanıyor" dedi.

Düzeneğin piknik tüpü ile çalıştığını anlatan Düzgün, kullanımıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Düzeneği satın alan, aynı zamanda piknik tüpü de almak zorunda. Düzeneğe tüpü taktıktan sonra hassas ayar vanası ile kaç dakikada patlayacağı ayarlanıyor. 2 ile 20 dakika arasında ayar yapılabiliyor. Düzenek kaç dakikaya ayarlanmış ise o süre dolunca çok güçlü bir ses çıkartıyor. Böylece sesi duyan ayı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalıyor. Seri atış yapması istendiğinde 2 dakikaya, daha aralıklı istendiğinde ise 20 dakikaya kadar ayarlanabiliyor. Üreticiler bu düzeneği çoğunlukla geceleri kullanıyor. Zira ayılar ekili alanlar ve arı kovanlarına geceleri zarar veriyor."

Ünal Düzgün, düzeneğin ebatına göre 250 ile 300 lira arasında değişen fiyattan satışa sunulduğunu dile getirerek, yılda ortalama 100 adet sattığı düzeneği kullananların memnun kaldıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA