Balıkçılar “vira Bismillah” Diyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yarın başlayacak olan balık avcılığı sezonu için Canik Balıkçı Barınağı’nda açılış töreni düzenledi.

Balıkçılar “vira Bismillah” Diyor
Bu gece “Vira Bismillah” diyecek olan balıkçılar ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Canik Balıkçı Barınağı’ndan tekneyle denize açıldı. Denize açıldıktan sonra dümenin başına geçen İl Müdürü Kadir Güven, Samsun Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Cemal Malkoç ve Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç’tan denizdeki balıklar hakkında bilgi aldı.

Yarın açılacak olan balık av sezonu hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “İlimizin genelde 500’e yakın balıkçı teknesi var. Bizim için de balıkçılık önem arz etmektedir. Bu anlamda da 2013 yılı balık avlanma sezonunu bugün için yapmış bulunuyoruz. Bu akşam itibariyle balıkçı teknelerimiz yani gırgırlarımız ağlarını atmış olacak. Yarında halde deniz ürünleri olan balıklarla buluşmuş olacak. Bizim en büyük temennimiz balık sezonun bereketli geçmesi, ürünlerinin bol ve kazançlı olmasıdır. Onlardan da isteğimiz 2012 yılında bakanlığımızın belli bir prensipler dahilinde avlanacak su derinliği, boy uzunluklarıyla ilgili kısıtlıkları vardı. Bunlara riayet edilmesi gerekir. Balıkçılarımızın bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları balık stoklarımızın sürdürülebilirliği için önemlidir. Gırgır ağları ile avcılık yapacak balıkçı gemilerinin, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il müdürlüklerinden ‘Avcılık İzin Belgesi’ almaları gerekmektedir. Karaya çıkış noktalarından sevk edilecek 50 kilogram ve üzeri tüm balıklar için nakil belgesi alınması zorunludur. İlimizde su ürünleri stoklarımız üzerindeki aşırı av baskısını azaltmak için av ile av gücü arasındaki dengeyi kurmak amacıyla 2012 yılında 12 metrenin üzerindeki 27 balıkçı gemisine 5 milyon 682 bin TL ödenek av filosunda çıkarılması sağlanmıştır. 2013 yılında ise 10 metre üzerindeki balıkçı gemileri destekleme kapsamına alınmış olup, müracaat için son gün 20 Eylül 2013’tür. Bu sezonda da il müdürlüğü olarak denetimlerimizi daha etkin kılmak için gerekli bütün tedbirler alınmıştır” dedi.

Balık sezonundan umutlu olduğunu belirten Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, “Hava şartlarının çok uygun olması nedeniyle denizlerde neşe var. Şu anda geçen yıla göre daha fazla hamsi görünüyor. İnşallah iyi olacak. Bu akşam saat 00.00’dan sonra sezon açılıyor. Yarın inşallah hallerde balık olacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA