'kuyumcu, Kuyumcuya Sahte Altın Satıyor' İddiası

Tokat Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Gençay, kuyumcunun kuyumcuya sahte altın sattığını iddia etti.

'kuyumcu, Kuyumcuya Sahte Altın Satıyor' İddiası
İstanbul’da gerçeğinden ayırt edilmesi çok zor olan sahte ve düşük ayarlı altın piyasaya sürmeye çalışan kişilerin yakalanması gözleri kuyumculara çevirdi. Başkan Gençay, kuyumculuk yapmış, kuyumcu imalathanelerinde çalışmış kalfa, usta veya patronlardan işi bozulanlardan bazılarının yaldız veya kaplama yaparak piyasaya sahte altın sürdüğünü iddia etti. 14 ayar damgasını vurarak ilk bakışta anlaşılmayan sahte altınları kuyumculara pazarlandığını iddia eden Gençay, yıllardır bu olayın kuyumculuk sektöründe devam ettiğini söyledi.

Kuyumcularında bazen sahte altını fark edemediğini ifade eden Gençay, “Kuyumcu, kuyumcuya maalesef sahte altın satıyor. En büyük sıkıntımız bu. Müşteri gibi getirerek altın sattığı için önleme imkanı yok. Toptancıdan aldığımızı kontrol ediyoruz. Çünkü toptancıdan aldığımızı müşteriye satıyoruz. Vatandaştan aldığımız altın ise eritmeye gidiyor. Vatandaşa geri satılmıyor. Müşteri gibi sahte altın satanların izini bulmak zor oluyor. O anda fark ederseniz polise teslim edersiniz. Kuyumcuda insan aldana biliyor. Her aldığımız altını İstanbul’a göndermesi lazım ki rapor ettirebilsin. O imkan da olmadığı için yani müşteriyi bekletemeyeceğiniz için kaplama çıktığında tabiri caizse kazığı kuyumcu yiyor. Biz aldanıyoruz. Bilezik, çeyrek altında sıkıntı yok. Kaplama özel zincir yapıyor, zamanında imalathanesi varken öğrenmiş. İmalathane elinden gidince veya iflas edince yanlış yollara başvuruyor. Hepsini suçlamıyorum ama bin tane eski imalathaneci veya kalfalardan bir tane böyle birisi çıkabiliyor” dedi.

Başkan Gençay, vatandaşın altın alırken güvendiği yerleri tercih etmesi gerektiğini ifade ederek, “Diyelim ki bize bir adet sahte zincir geldi. Biz de bunu müşteriye sattık. Bizim burada yerimiz belli. Bundan zarar edecek birisi varsa kuyumcu” diye konuştu.

Kaynak: İHA