"kara Tren"in Tarihi, Bu Müzede Yatıyor

İZMİR - EMRE UMURBİLİR - Buharlı lokomotiflerle ilgili dünyanın önde gelenleri arasında yer alan İzmir'in Selçuk ilçesindeki Çamlık Buharlı Lokomotif Açık Hava Müzesi, "kara tren"leri dönem filmleri dışında görmek isteyenleri bekliyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 1856 yılında İngilizlere verilen imtiyazla Anadolu topraklarında ilk demiryolu hattı, İzmir-Aydın arasına kuruldu. Bu hat üzerinde 1939 yılına kadar faal olarak kullanılan Çamlık İstasyonu ise hattaki güzergah değişikliği üzerine, 1981 yılına kadar hangarıyla trenlerin tadilat yeri olarak hizmet verdi.

1991 yılında müze yapılması kararlaştırılan istasyonun hangar bölümü ve çevresi, 1997 yılında Çamlık Buharlı Lokomotif Açık Hava Müzesi" olarak ziyarete açıldı.

Müzede, en eskisi 1887 en yenisi ise 1952 yılında üretilen 35 adet buharlı lokomotif bulunuyor. Lokomotifler arasında, dünyada aynı modelden iki tane kaldığı kaydedilen odun kazanlı İngiliz yapımı buharlı lokomotif de yer alıyor.

45 bin metrekarelik alana yayılan müzede, lokomotifler dışında, çeşitli vagonlar, demiryollarında kullanılan çeşitli vinçler, su tankları, su kulesi ve iki adet buharlı kar temizleme aracı da bulunuyor.

-Atatürk'ün 1926'dan 1937'ye kullandığı vagon

Vagonlar arasında en ilgi çekici olanı ise 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk için teknolojik ve güvenlik olarak üst seviyede üretilmiş Alman yapımı vagon.

Vagon içerisinde bir adet toplantı salonu, tam donanımlı mutfak, özel tasarlanmış banyo ve yatak odaları bulunuyor.

Çeşitli restorasyon çalışmalarından geçmesine rağmen orijinalliğini günümüze kadar koruduğu belirtilen vagonun, 1937 yılına kadar Atatürk'ün yurt genelindeki birçok seyahatinde kullanıldığı kaydediliyor.

-Müzeye ilgi, yabancı turistten

İşletme hızı saatte 250 kilometreye ulaşan yüksek hızlı trenlerin konforuna alıştığımız günümüzde, "kara tren" olarak bilinen buharlı lokomotifler, dönem filmlerinde görülebilen birer "nostalji nesnesi"ne dönüşmüş durumda.

Günümüz şartlarında inanması zor olsa da "rampa çıkışında yavaşladığı sırada bazı yolcularının ağaçlardan meyve koparıp tekrar bindikleri" anlatılan vagonları taşıyan buharlı lokomotiflerden oluşan müze, genelde yabancı turistlerden oluşan ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ziyaretçiler, güvenlik koşullarına dikkat etmeleri şartıyla tren ve vagonlara binebiliyorlar.

Müze alanıyla bitişik yerde bulunan lokantalarda ağırladıkları 50 bini yerli yaklaşık 250 bin turistin, müzeyi de bedelsiz olarak gezdiğini belirten Müze ve İşletme Müdürü Hakan Yüksel, "Dünyanın dört tarafından ziyaretçi ağırlıyoruz. En çok ilgiyi ise herkesin ziyaret ettiği Atatürk'ün vagonu görüyor" dedi.

-"Fabrikasında çalıştığı lokomotifi ziyaret etti"

Hakan Yüksel, sadece müzeyi gezmek için gelenlerin sayısının sınırlı olduğunu dile getirerek, özel olarak İngiliz ve Alman yapımı lokomotifleri ziyarete gelenler bulunduğu ifade etti.

Yüksel, yaşadığı ilginç bir anıyı ise şöyle anlattı:

"Yaşlı bir İngiliz, İngiliz yapımı bir lokomotifin altına eğilip, uzun uzun inceledi. Daha sonra niye o kadar ilgi gösterdiğini sorduğumuzda, zamanında lokomotifin parçalarının yapıldığı fabrikada çalıştığını söyledi.

Böyle çok meraklı konuklarımız var."

Kaynak: AA