Küflü Peynir, "konya Yeşil Peyniri" İsmiyle Türk Gıda Kodeksi'ne Girdi

Halk arasında bilinen ismiyle küflü peynir, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Konya Şubesi'nin girişimleriyle, "Konya yeşil peyniri" adıyla Türk Gıda Kodeksi'ne girdiği bildirildi.

TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Cemalettin Akpınar, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 2 yıldır Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Akın, Konya Ticaret Odası, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile iş birliğinde, Konya yeşil peyniri" konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Konya yeşil peynirinin yüzyıllardır bölgede tüketilen vazgeçilmez bir ürün olduğuna dikkati çeken Akpınar, şunları kaydetti:

"Konya yeşil peyniri, dedelerimizden bizlere ulaşan bir mirastır. Ancak bugüne kadar Türk Gıda Kodeksi'ne müracaat edilmediği için üretimi ve satışı kanunen yasaktı. Yıllardır Konya esnafımız cezalara maruz bırakıldığı gibi tonlarca ürünümüzde üretim izni olmadığı için imha edilmişti. Esnafın bu sıkıntılı sürecinin bitmesi için Konya yeşil peynir üreticileri ile toplantılar yaptık. Nihayetinde, 'küflü peynir' ismi uygun olmadığından yeni isminin 'Konya yeşil peyniri' olmasına karar verildi.

"

Konya yeşil peynirinin özel bir laboratuvarda üretilerek küf analizleri yaptırıldığını anlatan Akpınar, "Analizler sonunda bu peynirin insan sağlığına zararı olmadığı kanıtlandı. Analiz raporlarını içeren dosya, il müdürlüğü kanalıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderildi. Çalışmalarımız sonunda meyvesini verdi ve Konya yeşil peyniri artık Türk Gıda Kodeksi'ne girdi. Tüm Konyalı hemşehrilerimize, üreticilerimize ve halkımıza hayırlı olsun" diye konuştu.

-Türk Patent Enstitüsüne başvuruldu

Konya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar ise Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, SÜ Ziraat Fakültesi, TÜMSİAD Konya Şubesi ve KTO işbirliği ile yürütülen çalışmalarla Konya yeşil peynirinin isim hakkı için Türk Patent Enstitüsüne başvurulduğunu aktardı.

-Geleneksel yöntemle üretilmeyecek

Prof. Dr. Nihat Akın da üretim şartları uygun olan firmaların bu ürünü sağlıklı bir şekilde üretebileceğini bildirdi. Mevcut örneklerden yola çıkarak bu peynirlerin gıda güvenliği açısından güvenli hale nasıl getirebileceklerini araştırdıklarını aktaran Akın, "Bu konuda altyapı oluşturmaya çalıştık. Bundan sonra ancak izin verilen şartlarda üretilebilecek. Küflü peynir, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam edilmeyecek" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da gerekli şartları oluşturan firmalara Konya yeşil peyniri üretim izni vereceklerini, bu geleneksel lezzetin sağlıklı şekilde tüketilebilmesi için gerekli denetimleri yapacaklarını aktardı. Baydar, "Konya yeşil peynirini inşallah Fransa'ya satacağız. Bu kadar iddialıyız" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA