Erken Yaşta Evlilik Kadına Şiddeti Tetikliyor

KONYA - ABDULLAH DOĞAN - Necmettin Erbakan Üniversitesince gerçekleştirilen "Erken Yaşta Yapılan Evliliklerin Toplum ve Aile Üzerine Etkileri" konulu araştırma; çocuk yaştaki evliliklerde, boşanma ve kadına şiddet olaylarına daha çok rastlandığını ortaya koydu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Dosteli Derneğinin, 12-17 yaş arasında evlilik yapan 450 aile üzerinde yürüttüğü, "Erken Yaşta ve Zorlamayla Yapılan Evliliklerin Birey ve Toplum Üzerindeki Etkileri" konulu sosyal sorumluk projesiyle, toplumun erken yaşta evliliğe bakışı araştırıldı.

Proje Koordinatörü, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barbaros Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyoloji Bölümü akademisyenlerinin de yer aldığı çalışmanın iki yıl sürdüğünü söyledi.

Araştırmayı, erken yaşta evliliklerin sık görüldüğü Konya'nın ilçe ve beldelerinde yaptıklarını belirten Yalçın, erken yaşta yapılan evliliklerin toplum ve aileler üzerine etkilerini araştırmak için çocuk yaşta evlilik yapmış bireylerle anket çalışması ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

"Türkiye'de boşanmayla sonuçlanan evliliklerin en önemli nedenlerinden biri, evlenecek bireylerde, ev ve aile olgusunun tam olarak oluşmasıdır" diyen Barbaros Yalçın, bedensel ve ruhsal gelişimini tamamlamadan çocuk yaşta bir bireyin evliliğe yönlendirilmesinin, boşanmaları artırdığını aktardı.

-"Sorunun çözümü, eğitimin ön plana alınması..."

Yalçın, şöyle devam etti:

"Küçük yaşta evliliğe bir de işsizlik ve eğitimsizlik eklenince, şiddetin

boyutunun daha da arttığı gözlenmiştir. Yaptığımız bu çalışmada gözlemim, eğitimle ilgili beklenti arttıkça, evlilik daha ileri yaşlarda gerçekleşiyor. Bu durumda eğitimin ön plana alınması gerektiğini görüyoruz. Erken yaşta evliliğe, aile veya çevrenin baskısıyla adım atan çiftler, aile olmanın verdiği sorumluluğu üstlenemiyor. Bunun yükü kaldıramayan erkek, ya kadına şiddet uyguluyor ya da evlilik boşanmayla sonlanıyor. Erken yaşta yapılan evliliklerin ilerleyen yıllarda aile içi şiddete dönüştüğünü gözlemledik. Özellikle kadına şiddet olaylarını, erken yaşta yapılan evliliklerde sıkça görüyoruz."

Kaynak: AA