"Siirt İli Çözüm Sürecini İzleme Heyeti"

SİİRT - Siirt'teki bazı sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan "Siirt İli Çözüm Sürecini İzleme Heyeti" 3 ay süren çalışmaların ardından hazırladıkları raporu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın, şube binasında rapora ilişkin düzenlenen basın toplantısında aralarında Tabip Odası ve Barış Anneleri İnsiyatifi'nin de yer aldığı bazı sivil toplum kuruluşları ile terör örgütü PKK'nın Türkiye sınırları dışına çekileceğine yönelik açıklamaların ardından bir heyet oluşturarak çalışmalara başladıklarını anımsattı.

Toplumun tüm kesimleri ile görüştüklerini anlatan Aydın, süreçte dönem dönem olumsuzluklar yaşanmasına rağmen can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

Yeni anayasa çalışmalarının bir an önce tamamlanarak demokratik, çoğulcu bir anayasa çıkarılması gerektiğini söyleyen Aydın, "Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması, ülkede yaşayan tüm halkların anadillerini özgür bir şekilde kullanması ve eğitim görmesi için gerekli yasal değişiklilerin bir an önce yapılması, Öcalan'ın bağımsız bir sağlık heyeti tarafından muayene edilmesi, çözüm sürecinin selameti için koşullarının düzeltilmesi, hükümetin bu sürecin daha sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için gereken adımları bir an önce atması, gerekirse meclisin erken açılarak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, geri çekilme pozisyonunda bulunan örgütün provokasyonlara mahal vermemesi, süreci sabote etme girişimi içinde bulunan kişiler ve bazı basın yayın kuruluşlarında çıkan asılsız haberlere de temkinli yaklaşılmasıdır. İzlenimimiz başta örgüt üyeleri olmak üzere bölge halkının sürecin sağlıklı bir şekilde devamı için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğidir" diye konuştu.

"Onurlu bir barışın tesisi, acıların son bulması, gözyaşlarının dökülmemesi, demokratik, eşit, birlikte bir yaşamın inşası isteniyorsa süreci sabote edebilecek yaklaşımlardan uzaklaşılmalı daha cesaretli ve pratik adımlar atılmalıdır. Çünkü barış yenilgi ve zaferle ifade edilemeyecek kadar değerlidir" diyen Aydın, heyetin hiçbir kaygı ve mevki düşünmeden sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve sonuçlanması çerçevesinde çalışmalarını yürütmeye devam edeceğini belirtti.

Barış Meclisi Sözcüsü Ekrem Bilek ise sürece katkılarından ve tutumundan dolayı Vali Ahmet Aydın'a teşekkür etti.

Kaynak: AA