Sekiz Köşe Şapkanın Her Köşesi Ayrı Anlam Taşıyor

AYDIN - GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'ın Yenipazar ilçesinde emekli bankacı Nedim Samancı, son sekiz köşe şapka ustası olan babasının mesleğini 13 yıldır geleceğe taşımaya çalışıyor.

Yenipazar'daki küçük dükkanında sekiz köşe şapka yapan Samancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası Mehmet Samancı'nın 2000 yılında vefat etmesi üzerine mesleği devralıp yaşatmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Babam 1950 ve 2000 yılları arasında yarım asır boyunca 8 köşe şapka ustalığı yaptı. Ben de çocukluğumdan itibaren babamın yanında bu işi öğrendim. Bankada işe başladıktan sonra da tatillerde ve boş zamanlarımda babama yardım ettim. Babamın mesleğini çok seviyor ve yok olmasını istemiyorum. Bunun için babamın vefatının ardından çalıştığım bankadan emekli oldum ve 2000 yılından bu yana 8 köşe şapka yapmayı sürdürüyorum."

Babasından devraldığı mesleği, oğlunun sürdürmek istemediğine değinen Samancı, çırak bulmakta da zorlandığını anlattı.

Samancı, "Şimdiki nesillerin bu tür mesleklere pek ilgisi yok. Oğlum da bu işi sürdürmeyi istemiyor. Çırak bulmak ise mümkün değil. Böyle giderse meslek kısa süre sonra ortadan kalkabilir. Babamın mesleği olan sekiz köşe şapka işinin sona erecek olması beni büyük üzüntüye sevk ediyor ancak elimden bir şey gelmiyor" diye konuştu.

Samancı, eskiden pamuk ağaları başta olmak üzere çok sık kullanılan sekiz köşe şapkaya günümüzde fazla rağbet olmadığını, zor şartlara rağmen ayakta durmaya çalıştığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eskiden daha çok pamuk ağalarının taktığı sekiz köşeli şapkanın her köşesinde ayrı bir anlam bulunuyor. Bunlar, cömertlik, mertlik, dürüstlük, yiğitlik, çalışkanlık, misafirperverlik, alçakgönüllülük ve vatanperverliktir. Günümüzde deve güreşi müdavimleri, güreşlerde bu şapkayı takıyor. Bunun için deve güreşi zamanları işlerimiz biraz iyi oluyor. Zaman zaman da şehir dışından talep geliyor ve baş ölçülerini aldığımız müşterilerimize yapıp kargo ile gönderiyoruz. Bunların dışında fazla iş yoğunluğumuz yok. Gücüm yettiği kadar bu mesleği sürdürmeyi hedefliyorum."

Kaynak: AA