Enkaz Altında Kalan Kent, Küllerinden Doğdu

KOCAELİ - ŞENGÜL OYMAK - 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli, aradan geçen 14 yılda yapılan çalışmalarla yaralarını büyük ölçüde sarmayı başardı.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen zamanda hayata geçirilen birçok proje sayesinde kentin alt ve üst yapısı değiştirilerek yeniden toparlanması sağlandı.

Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı kent olan Kocaeli'de, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut yapıldı. Son 10 yılda 500 milyon lira harcanan kamulaştırma çalışmaları kapsamında, 5 bin 225 konut sahiplerine verilirken, yeni yollar ve kavşaklar hizmete açıldı.

Yeniden yapılaşmanın büyük ölçüde tamamlandığı kentte, depremde yakınlarını kaybedenlere uzun yıllar psikolojik destek verilirken, Büyükşehir Belediyesinin kurduğu Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi'ne gelen 10 bin kişiye deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgi verildi.

-"40 ivmeölçer istasyonu"-

Vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde oluşturulan linke adres detaylarını girerek binalarının zemin sağlamlığı ve deprem riski gibi bilgilerini öğrenebiliyor.

Ayrıca şehrin değişik noktalarına kurulan yaklaşık 40 ivmeölçer istasyonu vasıtasıyla yer hareketleri izleniyor.

Bu kapsamda oluşturulan veri ekranı sayesinde Kocaeli'deki en küçük yer hareketler bile takip edilerek sarsıntıların yerleşim alanına etkisi inceleniyor.

Verilerin sıklığı, büyüklüğü ve kapsadığı alanın genişliği, yerin toprak yapısı, depremselliği gibi konularda bilgi sağlıyor. Elde edilen verilerin riski belirlenerek tedbirler alınıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 yılının unutulmaması gerektiğini, Kocaeli'nin 1. derecede deprem kuşağında yer aldığını belirtti.

Deprem bilinciyle yaşamanın şart olduğunu, kentte depremle birlikte büyük acılar yaşandığını ifade eden Karaosmanoğlu, depremde bütün varlığını kaybeden ya da yakınlarını yitiren insanların psikolojik açıdan çöktüğünü dile getirdi.

-"5 bin 225 konutu aldık ve vatandaşları mağdur etmeden yıktık"

İnsanları, depremlerin öldürmediğini, güvensiz binaların zarar verdiğini ve yapıların deprem yönetmeliğine uygun yapılması gerektiğini vurgulayan Karaosmaoğlu, şunları söyledi:

"Koceeli olarak yeni bir depreme hazırlandık. Yüzde 100 herşey dört dörtlük diyemeyiz. Daha eksikliklerimiz var ama asla geriye gitmiyoruz ve deprem gerçeğini unutmuyoruz. Kentsel dönüşümü son 10 yıldır fiilen uyguluyoruz. 5 bin 225 konutu aldık ve vatandaşları mağdur etmeden yıktık. İstimlak ettik ve vatandaşa konut verdik. Kentsel dönüşümü kentte sessiz sedasız, yıllardır uyguluyoruz. Çok sayıda konut yaptık ya da yaptırdık. Vatandaşı teşvik ediyoruz. Geçmişte sağlıklı yapılamayan tereddüt ettiğimiz soru işaretleri olan binaların değişimi ve dönüşümüyle ilgili çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Son 10 yılda kamulaştırmaya harcadımız para 500 milyona yaklaştı."

-"Kocaeli 13 yıl öncesine göre çok daha hazırız"

Depremde hasar gören bazı binaların yargı süreci nedeniyle hala yıkamadıklarını, davaların sonuçlanmasını beklediklerini bildiren Karaosmanoğlu, "Hala gündemimizde yıkamadığımız 3-4 bina var. Bunlar büyük binalar" dedi.

Karaosmanoğlu, vatandaşlar için yapılan binlerce konutun olduğunu, belediye olarak 10 bine yakın konut yaptıklarını, kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşları borçlandırmadan ev sahibi yaptıklarını kaydetti.

Binaların 1999 Marmara depremi öncesine göre çok daha dayanıklı ve hazırlıklı olduğuna işaret eden Karaosmanoğlu, "Aynı şiddette bir deprem olsa o günkü tahribatın, o günkü yıkımın anca onda biri olur. Bunun da olmasını istemiyoruz. Kocaeli 13 yıl öncesine göre çok daha hazırız ama yapacağımız işler var" ifadesini kullandı.

-"Binaların kimlikleri var"

Karaosmanoğlu, vatandaşların, Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde oluşturulan linke adres detaylarını girerek binalarının zemin sağlamlığı ve deprem riski gibi bilgilerini öğrenebildiğini bildirdi.

"Bütün binaların, binlerce binanın kimliklerini çıkardık" diyen Karaosmanoğlu, "Binaların her cepheden çekilmiş fotoğrafı var. Binanın yapısı, yığma tuğladan mı yapılmış. Yaşı, ruhsatlı mı, iskani var mı? Binalarla ilgili akla gelen bütün bilgilere sahibiz. Plansız yapılaşmaya son. Kaçak yapılaşmaya asla müsaade etmiyoruz. Çünkü uydudan takibini yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Karaosmanoğlu, kentteki yeşil alanları da artırdıklarını, sahilleri iyileştirdiklerini, İzmit körfezi'nin sanayi atıklarından temizlendiğini belirterek, depremden sonra binlerce molozun, enkazın sahillere döküldüğünü, bunun çok üzücü olduğunu dile getirdi.

Son 10 yılda bunları temizlediklerini, kentin havası, suyu ve toprağının artık temiz olduğunu anlatan Karaosmanoğlu, Kocaeli'yi yaşanabilir bir şehir haline getirdiklerini anlattı.

Kaynak: AA