Atatürk'ün Doğduğu Ev Restore Edilerek Ziyarete Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi yeniden restore etti.

10 Kasım 1953'de Atatürk Evi olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, 60 yıl sonra düzenlenerek yeniden ziyarete hazır hale getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi restore etti. Çağdaş müzecilik anlayışına uygun yenilenen evde Atatürk'ün silikondan yapılmış heykeli ziyaretçileri tüm gerçekçiliğiyle karşılıyor. Atatürk'ün yaşamına ait kesitlerin güçlü bir görsellik ve bilgilendirmeyle ziyaretçilere sunulduğu mekanda, arşivlerden elde edilen bilgi ışığında hazırlanan panolar ve belgesel filmlerle ziyaretçilere etkileyici bir ortam sunuluyor. Türk tarihinin önemli mirasları arasında yer alan ve 10 Kasım 1953 de Atatürk Evi olarak Selanik'te ziyarete açılan yapı, 60 yıl sonra yeniden düzenlenerek ziyarete hazır hale getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla Dışişleri Bakanlığı'nın 2010 yılında başlattığı çalışmalarla ihtiyaç duyulan tüm onarımları hızla tamamlanan yapıya çağdaş bir müze kimliği kazandırıldı. Üç kattan oluşan binanın zemin katında yer alan 'Atatürk ve Çocuk Odası' ile başlanılan tarihi yolculukta, uğranılan her oda Atatürk'ün yaşamını ziyaretçilere tüm canlılığıyla aktarıyor. Binanın üst katlarındaki sofalarda evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken, 1. katta, 'Selanik Odası ','Manastır Odası ',2. katta 'İstanbul Odası' ve 'Ankara Odası' olarak isimlendirilen odalar yer alıyor.

Atatürk'ün hayatını anlatan ve hayatının geçtiği şehirleri tanıtan bilgi panolarına yer verilen mekanın 2. katındaki 'Ankara Odası'nda ise ziyaretçiler, Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış gerçekçi bir heykelle karşılaşıyor.

143 YILLIK MİLLİ TARİH
Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı'nca 1870 yılında yaptırılan ev, önce İbrahim Zühdü Efendi'nin daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm'ün mülkiyetine geçti. Ali Rıza Efendi ise bu evi Atanın doğumundan birkaç yıl önce kiraladı. Atatürk evin ikinci katında, güney taraftaki odada doğdu. Aile, Ali Rıza Efendi'nin 1888 yılında vefatına kadar bu evde ikamet etti. Ancak Ali Rıza Efendi'nin vefatından sonra, Zübeyde Hanım çocuklarıyla birlikte Atatürk'ün doğduğu evin bitişiğindeki daha küçük bir eve taşındı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Selanik'te görevlendirilen Atatürk, bu dönemde annesi ve kız kardeşiyle birlikte burada kaldı. Selanik'ten ayrıldıktan sonra annesi ve kız kardeşi bir süre daha bu evde yaşadı. 1912 yılında Selanik kenti Yunanistan'ın yönetimine geçince Atatürk'ün annesi ve kız kardeşi İstanbul'a gelmek durumunda kaldı. Bundan sonraki süreçte bu ev, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan Hükümeti'ne bırakıldı ve sonrasında da bir Yunan aile tarafından satın alındı. Ev daha sonra, Atatürk’e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi tarafından satın alındı. Anahtar ise 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu'na teslim edildi. Binada 1950 yılında başlatılan çalışmalar tamamlanarak, Atatürk'ün ölümünün 15. yıldönümü olan 10 Kasım 1953 tarihinde yapı 'Atatürk Evi' olarak ziyarete açıldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu Selanik'in Apostolou Pavlu Caddesi 17 numaradaki yapı, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu'yla birlikte aynı yerleşkenin parçası olarak müze kimliğiyle hizmet veriyor

Kaynak: İHA