Mısır'da Ordunun Yönetime El Koymasıtürkiye Büyükelçisi Bostalı, Gelişmeleri Aa'ya Değerlendirdi

KAHİRE - Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, gözaltına alınan 4 Türk gazetecisiyle ilgili "Serbest bırakılmaları için Mısır makamları nezdinde girişimleri tamamladık. Umit ediyorum bu akşamdan önce olumlu bir sonuca varırız" dedi.

Bostalı, ülkedeki son gelişmeleri AA'ya değerlendirdi. Mısır'da asker tarafından gözaltına alınan Star Televizyonu'nda muhabir Murat Uslu ve kamereman Zafer Karakaş ile A Haber Televizyonu'ndan editör Fatih Er ve kamereman Tufan Güzelgün'ün serbest bırakılması için girişimde bulunduklarını anlatan Bostalı, enformasyon, dışişleri ve askeri makamlarla akreditasyonlarının tamamlanacağına yönelik güvence aldıklarını söyledi.

Botsalı, "Yetkililerle temas halindeyiz. Gözaltındaki 4 gazetecinin kötü muammeleyle karşılaştığını düşünmüyoruz. Gazetecilerin Nasır City'deki gözaltı merkezinde tutulduklarını tespit ettik ve konsolosumuz ile bir tercüman söz konusu merkeze hareket etti" şeklinde konuştu.

Gözaltına alınan gazetecilerin akreditasyon yaptırmadan alanda çalıştıklarını, bu nedenle zaman zaman sorun yaşadıklarını belirten Botsalı, şunları kaydetti:

"Özellikle son dönemde Mısır'da hem güvenlik makamları hem gösteri yapan farklı grupların, uluslararası basına karşı hassasiyetleri nedeniyle karşılıklı yanlış anlamalardan dolayı gözaltına alındıkları ortaya çıkıyor. Gazetecilerin geçici gözaltına alındıkları öğrendik. Büyükelçilik olarak, Mısır enformasyon dışişleri ve askeri makamlara güvence verdik. Yazılı ve sözlü girişimde bulunduk.Eksik bütün işlemlerin, akreditasyonların tamamlanacağını söyledik. Bize yardımcı olmak istiyorlar. Ümit ediyorum bu akşamdan önce bir sonuca varabiliriz."

Sabah asker tarafından gözaltına alınan Star Televizyonu ekibinin tercümanına ulaştıklarını ifade eden Botsalı, gözaltındaki gazeteciler ile henüz görüşme imkanları olmadığını bildirdi.

Botsalı, Mısır'daki olağanüstü şartların gazetecilerin gözaltına alınması için bir gerekçe olamayacağını da dile getirerek, sorunun diyalog yoluyla çözülmesini dilediklerini anlattı.

Kaynak: AA