Posof Ta Eski Gelenekler Canlandırılıyor

Ardahan’ın Posof ilçesinde uzun zamandan beri terk edilmiş olan geleneklere yeniden dönüldü.

Posof Ta Eski Gelenekler Canlandırılıyor
Posof’un Balgöze, Derindere, Sütoluk ve Yurtbekler köyü muhtarları tarafından organize edilen Başyurt Yaylasında Kardelenlerle Buluşma Şenliği büyük bir katılımla ve bu yaylada yıllar sonra da olsa Posof ta ilk defa yapıldı.

Yaklaşık 50 yıl kadar önceleri yaylalara çıkıldığı zaman yaklaşık 20 gün sonra yayla şenlikleri düzenlenirdi ve bu şenliklerde halaylar çekilir, yayıklar yayılır, güreşler tutulurdu. Ne var ki şimdi artık bazı köyler yaylalara da çıkmıyorlar.

Başyurt yaylasında düzenlenen yayla şenliğine katılım oldukça kalabalıktı. Yaylanın güzelliği ise yapılan şenliğe ayrı bir güzellik daha katmış oldu. Rengârenk çeklerle dolu bu yaylalar müzik sesleriyle adeta çınlatıldı.

Şenliğe, Ardahan Vali Yardımcısı Murat Karasu, Posof Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan ve Ardahan eski Milletvekillerinden Saffet Kaya katıldı.

Posof Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan yaptığı konuşmasında 20 yıllık meslek hayatında hiç bu kadar heyecanlanmadığını belirtirken adeta ağlamamak için kendisini zor tuttu. Şivgan, burada gördüğüm birlik ve beraberlik, kardeşlik karşısında duygulanmamak mümkün değil diyerek Posof halkına ve bu organizeyi düzenleyen muhtarlarla Balgöze köyü imam hatibi Veysel Karatay’ a ayrıca teşekkür etti.

Başyurt yayla Şenliğinde türküler söylendi, halaylar çekildi, Aşıklar atıştılar, buzağı güzellik yarışması ve at yarışları yapıldı. Şenliğe gelen yayla sahipleri kendilerine hazırladıkları yemeklerin haricinde Posof, Damal ve Ardahan dan şenliğe katışan binlerce kişiye de özel yöresel yemekler ikram ettiler.
Kaynak: İHA