16. Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali

GİRESUN - Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdilinin gelecek nesillere aktarılması ve unutturulmaması amacıyla festival düzenlendi.

Kuşköy Mobil İlkokulu bahçesinde düzenlenen festivalde yaklaşık 300 metre mesafede "ıslıkla en iyi haberleşme" yarışması yapıldı.

"Horon tepin, elini salla" gibi haraketlerin ıslıkla komutunun verildiği yarışmada Havvacan Civelek-Güler Kodalak birinci, İbrahim Kodalak-Yüksel Civelek ikinci, Yılmaz Civelek-İmdat Civelek üçüncü oldu.

Giresun Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, festivalde yaptığı konuşmada, kuşdilinin Giresun'u dünyaya tek başına tanıtan bir gelenek olduğunu söyledi.

Kuşköy'de bir zamanlar insanların çetin coğrafyanın yarattığı şartlar nedeniyle ıslıkla haberleşme yolunu seçtiğini belirten Yorulmaz, "Canlılar arasında çeşitli şekilde haberleşme yöntemleri var. Bu dağlarda özellikle frekansı düşük sesler yerine tiz seslerin duyulabilmesi, bunun da ancak ıslıkla duyulabilmesi bu tür bir haberleşme şeklini ortaya çıkarmıştır ve iyi ki çıkmıştır" dedi.

Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek ise ıslıkla haberleşmenin yaklaşık 500 yıldır kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"1960 yılında burada eski okulumuzun yapılışı sırasında kuşdilinin Giresun'da konuşulduğu fark edildi. Kuşdilinin dünyada ve Türkiye'de tanınması 1960 yılından sonra olmuştur. Festivalin 16'ncısını düzenliyoruz, amacımız da kuşdilinin unutulmaması. Sadece festivalle kuşdilini tanıtmada sınırlı kalmıyoruz. Kuşdili gazetesi var, Kuşdili Spor Kulubümüz de var. Kuşdili kitabı da çıkaracağız. Festival bunun bir parçası. Kuşdilini tanıtmak için dünyadan 20'ye yakın yabancı basın geldi. Japonya, Avusturya, Güney Kore, İtalya ve İngiltere'den gelenler kuşdili belgeseli çekti."

Festivalde Karadenizli sanatçıların türküleri eşliğinde horon oynandı, Azerbaycan Halk Dansları ekibi gösteri sundu.

Kaynak: AA