Şevketiye Köyünde Termik Santrale Tepki

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şevketiye köyünde, bölgede kurulması planlanan termik santrallere karşı halkı bilinçlendirmek amacıyla köy kahvehanesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Şevketiye Köyünde Termik Santrale Tepki
Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant önderliğinde gerçekleşen toplantıya Pratisyen Tıp Doktoru İlhan Pirinççiler, Lapseki CHP İlçe Başkanı Necdet Turgay, CHP İlçe Teşkilatı Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şevketiye köy kahvehanesinde gerçekleşen toplantıda konuşma yapan Nalbant, 14 bin megavatlık kurulacak olan Termik Santral Tesislerinin bölge için korkunç felaketlere neden olacağını iddia etti. Çok küçük bir alanda kurulması planlanan tesisleri bölge açısından cinayet olarak nitelendiren Nalbant, kullanılacak olan kömür sonrasında Kükürt dioksit, Azot oksit, karbon monoksit gibi birçok zehirli gazların çeşitli gazların yağmurlar ve rüzgarın etkisiyle büyük tahribatlara neden olacağına dikkat çekti. Çanakkale bölgesindeki yetişecek olan bütün ürünlerde rekolte düşüklüğünün kaçınılmaz olduğuna değinen Nalbant, Dişbudak köyünde fasulyelerin yetişememesini örnek olarak gösterdi.

Çanakkale’nin kalorifer kazanına döndürülmesinin bölgede ciddi kayıplara neden olacağının altını çizen Nalbant, “Çanakkale ilinin anlık olarak 850 megavatlık enerji üretimine ihtiyacı var. Şuanda ürettiği ise 1260 megavat. Sonuç olarak 400 megavat fazlalığımız var. 14 bin megavat enerji kapasitesine ihtiyaç yok. Bunu şuanda çalışmaları devam eden deniz altı elektrik hattı döşemesine sevk ederek batıya enerji satacaklar. Biz zehrini alacağız, batıdakiler ise temiz enerjiyi kullanacaklar. Yılda 4 milyon ton linyit yanacak. 15 milyon ton kül birikecek. Biz termik santrallerin kurulmasına karşı değiliz. Enerji ihtiyacı neredeyse oraya kursunlar. İstanbul’a lazımsa oraya kurulsun. Burası tarım bölgesidir. Burada santraller kurulması tarımsal üretimi yok ederek bir yandan da işsiz ordusu açığa çıkaracaklar. Temiz enerji santrallerine yatırım gerekiyor. Avrupa’da güneş ve rüzgar enerjisine dönüşüm var. Avrupalı zihniyetler termik santral kurmayı düşünemeyecek kadar geri kafalı mı? Neden temiz enerji peşinden koşuluyor. Tarımda dünya markası olan ürünleri yetiştiren bir memlekette siz termik santral kurarak neyi hedefliyorsunuz? Bu akıllı bir iş mi ?” şeklinde konuştu.

Dr Pirinççiler yaşanan sağlık sorunlarına değinerek Balıkesir iline bağlı Balya ilçesinde yaşanan sağlık sorunlarını hatırlattı. Bilgilendirme toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Dr Pirinççiler, herkesi sağ duyulu olmaya davet etti.
Kaynak: İHA