Kimya Sektöründe Mısır Tedirginliği

KOCAELİ - Yılın ilk yarısında Mısır'a yapılan ihracatın yüzde 49'unu oluşturan Türkiye'deki kimya sektörü, ordunun yönetime el koymasının ihracatta azalmaya yol açacağı endişesini taşıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 12'nci olan Mısır'a, 1 milyar 707 milyon 709 bin dolar ihracat yapıldı.

Bu rakamlarla ocak-haziran döneminde Mısır'a yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 azaldı.

Türkiye ihracatının yüzde 2,3'ünü karşılayan Mısır'a en fazla ihracat, 837 milyon 960 bin dolarla kimya sektöründe yapıldı.

Söz konusu sektör, Türkiye'nin, bu ülkeye olan ihracatının yüzde 49'unu oluşturdu.

-Mısır'a en fazla ihracat Kocaeli'den

Mısır'a en fazla ihracatı 729 milyon 106 bin dolarla Kocaeli, 535 milyon 91 bin dolarla İstanbul, 67 milyon 976 bin dolarla Hatay ve 57 milyon 557 bin dolarla Gaziantep gerçekleştirdi.

Türkiye'den ocak-haziran döneminde Mısır'a en fazla ihracat, 342 milyon 74 bin dolar ile şubat ayında, en az ihracat ise 214 milyon 303 bin dolarla nisanda gerçekleşti.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır ile olan ticari ilişkilerin hali hazırda devam ettiğini fakat askeri müdahalenin süresinin çok önemli olduğunu söyledi.

Şu an için ticari ilişkilerde herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını ama bir çekincenin olduğuna dikkati çeken Akyüz, "Bu tür müdahaleleri bahane ederek ödeme yapmak istemeyen bazı ithalatçılar olabilir. Biz yine de uzun süreli çalışmayı öngördüğümüz müşterilerde özellikle dikkatliyiz" dedi.

Akyüz, Mısır'ın sektör için büyük bir potansiyel olduğunu vurgulayarak, bu pazarın sektöre uzun süreli zarar veren Suriye ve Libya gibi olmamasını ümit ettiklerini kaydetti.

-"Gelişmeleri yakından takip ediyoruz"

"Mısır'a ihracatta önümüzdeki ay hafif bir düşme olabilir. Kesinlikle kesilme söz konusu değil" diyen Akyüz, "Hali hazırda ticaretler hala devam ediyor. Burda çok düşük de olsa bir düşme olabilir ama uzun süreli orta ve uzun vadeli konuşmak için gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Bunu söylemek çok erken olabilir" ifadesini kullandı.

Akyüz, Mısır ile son dönemde yapılan ticaret anlaşmalarının halen geçerliliğini koruduğunu anlatarak, ticari ilişkilerin mevcut haliyle geliştirilecek daha çok noktaları olduğunu ifade etti.

-"Son bir yılda oldukça verimli bir ticarette bulunduk"

Mısır pazarını çok önemsediklerini dile getiren Akyüz, şunları kaydetti:

"Ticaret yapmadan önce oradaki halkın huzur içinde olması gerekiyor ki Mısır bizimle ticaretini sağlıklı bir şekilde yapabilsin. Geçmiş yönetimlerde biraz daha sıkıntılar vardı. Son bir yılda oldukça verimli bir ticarette bulunduk. Bu konuda halkların kendi istekleriyle kurduğu yapılar bizler için daha büyük potansiyel. Mısır halkı kendi seçimini zaten yapmıştı ama hemen tekrar yapar ve bu şekilde biz ticaretimize devam ederiz."

-"İhracatta yüzde 50 azalma olabilir"

Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk ise Mısır'daki askeri müdahelinin ardından lojistik desteğin ortadan kalktığını, bu yüzden sektörün muhakkak etkileneceğini anlatarak, sistem yeniden kurulana kadar ihracat yapılmayacağını söyledi.

"Mısır'a olan ihracatta ilk bir ay için yüzde 50 azalma olabilir" diyen Erk, kimya sanayisiyle ilgili roro seferleri ve lojistik desteğin tamamen kapanmış durumda olduğunu kaydetti.

Erk, sektör olarak Türkiye ihracatında ikinci sıraya oturduklarını hatırlatarak, "Bu ara kimyevi madde ihracatları çok iyi değil. Dolayısıyla ihracat mutlaka etkilenecektir. Hedefi yakalamakta biraz zorlanacağız. Yıl sonu için 20 milyar dolar ihracat hedefi vardı. O, şu anda 18 milyarda kalabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA