İlk Kağıtsız Hastaneye Uluslararası Ödül

ANKARA - SELMA BIYIKLI ADABAŞ- Sağlık Bakanlığının "Kağıtsız Hastane" projesiyle teşhis ve tedaviye yönelik tüm tetkik ve işlemler dijital ortamda yapılacak.

Projenin ilk uygulandığı, uluslararası ödüle layık görülen Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesinde görevli hekim ve hemşireler, hasta takibini tablet bilgisayar ve akıllı telefonlarla yapabiliyor.

Ülkenin ilk ve tek dijital hastanesi olduğu belirtilen Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi Yöneticisi Hamit Doğan, "Kağıtsız Hastane" projesinin hedefinin, hastanede hiçbir alanda kağıt kullanılmaması olduğunu belirtti.

Kağıdın sadece mevzuat gereği ıslak imzanın şart olduğu yazılı onama alınması gibi işlemlerde kullanıldığın vurgulayan Doğan, sistemin hem hekimler hem de diğer sağlık personeli açısından büyük yararları olduğunu söyledi.

Doğan, "Laboratuvar tetkikleri, MR, tomografi, mamografi gibi görüntüleme yöntemleri, tamamen dijital sistem üzerinden aktarılıyor. Hekimler vizit sırasında akıllı telefon, tablet bilgisayar ya da hasta başındaki bilgisayardan tetkik ya da ilaç girişi yapabiliyor. Aynı zamanda hastanın değerlerini ekran üzerinden kontrol edebiliyor. Böylece işlemler kısa sürede ve pratik bir şekilde yapılabiliyor" dedi.

Hemşirelerin de günlük rutin kontrol sırasında hastanın nabız, tansiyon ve ateşini tablet bilgisayarlarla sisteme girdiğini kaydeden Doğan, "Hekimlerimiz isterlerse hastane dışından sisteme girerek hastanın değerlerini ve tedavisini kontrol edebiliyor. Gerekirse ilaç dozunu ayarlayabiliyor, yeni tetkik isteyebiliyor" şeklinde konuştu.

-Uluslararası ödül

Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi Yöneticisi Doğan, hastanenin, uluslararası Sağlık Bilişim ve Yönetim Sistemleri Birliğinin "Analytics EMRAM Stage 6" ödülüne layık görüldüğünü bildirdi. Dünyada dijital hastane kavramının yaygınlaşmaya başladığına dikkati çeken Doğan, "Değerlendirme süreci devam ediyor. Bir üst seviye için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

-Kağıtsız hastane nedir?

"Kağıtsız hastane" olarak adlandırılan Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesinde hastalar için özel olarak düzenlenmiş odalar bulunuyor. Bu odalarda hasta, başucundaki monitörden perde ve yatak düzenlemeleri yapabiliyor, internete girebiliyor. Hekimler de aynı monitörden tedaviyle ilgili takipleri yapabiliyor. Sağlık personeli ise tıbbi işlemleri kağıt ve dosya yerine tabletlerle yürütüyor.

Sağlık Bakanlığının 2013-2017 yıllarını kapsayan stratejik planında, bakanlığa bağlı kuruluşlarda "Dijital hastane" kavramını oluşturma ve yaygınlaştırma hedefi yer alıyor.

Dijital hastane kavramı, bilişim teknolojilerinin hastanelerde hasta ve çalışan yararına kullanılması esasına dayanıyor. Dijital hastaneye geçişle insanın mekanik çalışmasına ihtiyacın azalmasıyla hastaya ayrılan vaktin artması, kağıt, röntgen filmi gibi giderlerin, dokümantasyona ayrılan zaman ve emeğin, medikal hataların azalması, hasta bakım hizmetlerinde kalitenin yükselmesi hedefleniyor.

-HIMSS Stage 6 ödülü

Sağlık Bilişim ve Yönetim Sistemleri Birliği ,1961 yılında kurulan, Amerika,Avrupa ve Asya'da yapılanmaları bulunan, kar amacı gütmeyen bir organizasyon.

Bilgi teknolojilerinin, sağlığın sunumunda ve geliştirilmesinde optimal ölçüde kullanımını sağlamayı hedefleyen HIMSS, tüm dünyada EMRAM skorlaması ile hastaneleri "dijital işleyiş" bakımından analiz ederek 1'den 7'ye kadar derecelendiriyor ve akredite ediyor.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, 2014 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak HIMSS toplantısının hazırlık çalışmaları kapsamında, kurum yöneticilerini ve jüri üyelerini Türkiye'ye davet etti.

Heyetin Türkiye ziyareti sırasında Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesine "HIMSS EMRAM Seviye 6 Ödülü" verildi.

Avrupa'da HIMSS Stage 6 akreditasyonuna sahip 27 hastane bulunuyor.

Kaynak: AA