Fatih Dökümhanesi'nde Kazı Çalışması Yapılacak

SAKARYA - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesince yürütülen, Sakarya Üniversitesinin desteklediği çalışma kapsamında Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Fatih Dökümhanesi'nde kazı yapılacak.

SAÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Tarihi Kurumunun da desteklediği kazı çalışmalarında İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesinden öğretim üyesi ve uzmanlar görev alacak.

Bu yılki çalışmalarda, geçen yıl bulunan demir çarkın bulunduğu kanal ve çevresi ile üretim alanındaki demir eritme fırınlarının olduğu bölgede inceleme yapılacak. Kalıntılarıyla bugünlere kadar ulaşan Fatih Dökümhanesi'ndeki çalışmalar tamamlandığında, Osmanlı sanayisi hakkında kapsamlı bilgiye ulaşılacak.

Çalışmalarla dökümhanenin kültür ve turizme kazandırılması amaçlanıyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında kalıntılar, açık hava endüstri müzesi haline getirilecek.

-Fatih Dökümhanesi

Demirköy ilçesinde bulunan Fatih Dökümhanesi ve bulunduğu bölge tarih boyunca madencilik açısından önemli bir yer oldu. Osmanlı Dönemi'nde, devlet işletmesi olarak çalışan ve döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğu belirtilen Fatih Dökümhanesi'nin 20. yüzyılın başlarına kadar aralıksız hizmet verdiği biliniyor.

1950'li yıllara kadar çoğu birimleriyle ayakta olduğu belirtilen ve kısa zamanda ciddi tahribata uğradığı anlaşılan Fatih Dökümhanesi, temel-duvar seviyesinde de olsa bugünlere ulaşan önemli Osmanlı demir sanayi tesislerinden biri kabul ediliyor.

Kaynak: AA