Bunaltıcı Sıcakta "ekmek" Mücadelesi

ŞANLIURFA - HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da, bunaltıcı sıcaklardan olumsuz etkilenen asfalt ve fırın işçileri sık sık mola verip buzlu su içerek serinlemeye çalışıyor..

Türkiye'de sıcak havanın en yoğun hissedildiği illerin başında Şanlıurfa geliyor. Son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığı hayatı olumsuz etkiliyor. Yaşlılar, kronik rahatsızlığı bulunanlar öğle saatlerinde dışarıya çıkmamaları konusunda uyarılıyor.

Bunaltan sıcaklığa rağmen çalışmak zorunda olanlar ise bir yandan sıcakla diğer yandan çalıştıkları ortamın getirdiği zorlukla mücadele ediyor. O meslek grubunda olanlardan biri de asfalt işçileri. Sıcak havada gölgede dahi yürümenin güçleştiği kentte işçiler, bir yandan da asfaltın neden olduğu sıcakla mücadele ederek hizmet vermeye gayret ediyor. Sık sık mola vermek zorunda kalan işçiler, buzlu su içerek serinlemeye çalışıyor.

Tarlada, açık alanlarda, fırınlarda çalışanlar da sıcak havadan olumsuz etkilenen meslek gruplarının başında geliyor. Özellikle fırın ustaları dışarıdaki "kavurucu sıcağın '"yanı sıra içerdeki kızgın ateşin etkisiyle de mücadele etmenin zorluğunu yaşıyor. Sürekli su tüketen ustalar, vantilatör yardımıyla da serinlemeye çalışıyor.

Bamyasuyu Mahallesi'nde yaklaşık 25 yıldır fırında çalışan Nuri Karabacak, kentte yaz aylarında fırında çalışmanın daha da zorlaştığını söyledi.

Abuzer Doğan ise sıcak havadan korunmak için nöbetleşe çalıştıklarını ifade ederek, "Sıcaklar son haftalarda iyice arttı. Ateş karşısında sıcaklık dışarıya göre daha da fazla oluyor. Bol bol su ve soğuk ayran tüketerek serinlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Karayolu inşaatında çalışan Yılmaz Aslan ise bu iş için Sivas'tan geldiklerini dile getirerek, asfalt işinde çalışırken hissedilen sıcaklığın daha da arttığını anlattı.

Aslan, işlerinde mesai ayarlaması yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA