Avrupalı Öğrenciler, Çinli İşçilerin Sorunlarını Dinledi

ZONGULDAK - FERDİ AKILLI - "Hepimiz Eşitiz" Projesi kapsamında Hollanda, Slovenya ve Macaristan'dan Zonguldak'a gelen öğrenciler, Çatalağzı beldesindeki termik santralde çalışan Çinlilerin yaşam koşullarıyla ilgili araştırma yaptı.

Avrupa Birliği ve AB Bakanlığı Türk Ulusal Ajansının desteğiyle hazırlanan proje kapsamında 3 Avrupa ülkesinden 18 öğrenci, Çatalağzı beldesindeki termik santralde çalışan, belediyeye ait Radartepe Sosyal Tesisleri'nde barınan 44 Çinli işçiyle görüştü.

Proje koordinatörü Burcu Sufi Demirtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çinli göçmenlerin sıkıntıları ve sorunlarını ele alan proje kapsamında Avrupalı öğrencilerin Türkiye'deki Çinli işçilerin sorunlarını dinlediğini anlattı.

Demirtürk, şöyle konuştu:

"Çalışmamızın amacı rapor oluşturarak, Çinli işçiler mutlu mu, değil mi, onu araştırmak. Hazırlanan raporu AB'ye göndereceğiz. Gezdiğimiz ve konuştuğumuz işçilerden edindiğimiz bilgiye göre, Zonguldak'ta mutlu görünüyorlar. Herhangi bir problemleri ve sorunları yok. Bir Çinli işçinin odası bize göre çok garipti ama orada yaşamaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

Yaşam tarzlarını ülkelerindeki gibi buraya adepte etmişler. Çinliler, Türk misafirperverliğinden mutlu görünüyorlar, insanlarımız bir şekilde onları mutlu etmiş.

Bu projeyi başka bir ülkede gerçekleştirseydik, bir sürü sorunla karşılaşabilirdik ama bizim misafirperverliğimizden dolayı hiçbir sorunları yok."

-"AB ülkelerinde böyle olması mümkün değil"

Projeye katılan Cassandra Pereira ise Zonguldak'ta göçmenlerle ilgili araştırma yaptıklarını söyledi.

Proje kapsamında Çinli göçmenlerle görüştüklerini vurgulayan Pereira, şunları kaydetti:

"İnsanların eşit olup olmadığını araştırıyoruz, görüşmelerde herhangi bir problemle karşılaşmadık. Belki bizim ülkemizde olsa yaşadıkları yeri sorun görürdük ama burada çok mutlullar. Türkiye'ye adapte olmuşlar. Problem, nereden baktığınıza bağlı. Kendi kültürlerini burada yaşatmalarına izin verilmiş. Bir işçinin yatağını gördük. Çin'de nasıl yatıyorsa burada da öyle yatıyor. O şekilde yaşamasına izin verilmiş. Türkiye, onların kültürlerine ev sahipliği yapmış.

Ülkemizde işçilerin kaldığı tesisler yaşamaları açısından çok büyük problem. Ben Türkiye'de çalışıyor olsam bu tür tesiste kalmazdım ama işçiler burada yaşamaktan mutlu. Onlar mutlu olduktan sonra biz sorun göremiyoruz. AB'ye örnek bir proje gerçekleştirmiş olacağız. AB ülkelerinde böyle olması mümkün değil."

Yetkililer, Çatalağzı beldesindeki termik santralin inşaatında 3 yıl önce 918 Çinlinin çalıştığını, santralin tamamlanmasının ardından sayının 44'e indiğini belirtti.

Kaynak: AA