Kastamonu Havalaanı'na 54 Yıl Aradan Sonra İlk Yolcu Uçağı İndi

KASTAMONU - Yeterli yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle 54 yıldır atıl durumda bekleyen, 100 milyon liralık ek yatırımla uçuşa hazır hale getirilen havaalanı, İstanbul'dan kalkan THY'ye ait tarifeli uçağın piste inmesiyle hizmet vermeye başladı.

İstanbul'daki Atatürk Havalaanı'ndan kalkan tarifeli uçakla seyahat eden Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve beraberindekiler, Kastamonu Havalaanı'nda Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Güşlen, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ve protokoldekiler tarafından halk oyunları ekibinin gösterisi eşliğinde karşılandı.

Topçu, havaalanında düzenlediği basın toplantısında, 10 yıl önce Türkiye'de sadece 26 havalimanı bulunduğunu, birçoğunda ulaşım sağlanamadığını, gelinen noktada 52 hava limanının hepsinin hizmet verdiğini söyledi.

Topçu, 10 yıl önce iktidara gelen hükümetin ilk icraatlarından birisinin hava yollarındaki yükleri kaldırmak olduğunu belirterek, "Hükümet, özel hava yolu şirketlerine de uçuş serbestliği getirdi. Bu durum tekel olarak uçan THY acısından çok önemli bir kırılma noktasıydı. Tabii ki bu kırılma noktasını dikkate alan hükümetimiz, THY'yi de daha iyi yönetebilme, dünya ile rekabet edebilme konusunda yeniden yapılanmaya soktu" diye konuştu.

Türkiye'de ihracat yapmayan il kalmadığını, ihracat için hava yolunun büyük önem arz ettiğini anlatan Topçu, şöyle devam etti:

"2002'de THY'yi devraldığımızda 52 uçak vardı, bugün 225 uçağımız var. Bu ay itibarı ile Avrupa'nın 2'nci en büyük şirketiyiz, 3'üncüydük, 2'nciliğe yükseldik. Dünya sıralamasında çok önemli noktalara çıktık. Yolcu taşıma bakımından 4 kat, yaptığı ciro bakımından ise 9-10 kat büyüdük.

1,2 milyar dolarlık ciroyu, iştirakçılarımızla 13,5 milyar dolara çıkarttık. Bunlar da yeterli değil."

-"2023'e kadar her şeyi planladık"

Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesine paralel ilerlediklerini anlatan Topçu, cumhuriyetin 100. yılında THY'nin hangi noktaya geleceğinin planlandığını aktardı.

"2023'e kadar her şeyi planladık" diyen Topçu, şunları kaydetti:

"Şu anda 278 uçak siparişi var. Bu uçaklar her ay dahil oluyor filomuza. Bu uçakların toplam değeri 38 milyar dolar. Bu rakamlar artık ülkemizin büyümesiyle şirket düzeyine indi. 1978'de hepimiz hatırlarız. Son 10 yıla baktığımız zaman bu büyüklüğü yakalamamızın en büyük sebeplerinden birisi Türkiye'nin itibarıdır. Türkiye'nin ekonomisi ve gelişmesidir. İhracatının gelişmesidir."

-32 bin çalışan

THY'nin başarısının sadece yolcu taşımacılığı ve uçak alımıyla ilgili olmadığını dile getiren Topçu, 10 bin çalışanla devraldıkları THY'nin 32 bin çalışana ulaştığını söyledi.

"Bugün uçak koltuğu ve iç bölümlerin üretimi konusunda dünyayla yarışır hale geldik" diyen Topçu, "Bunlar ülkemizin dinamikleri ile oldu. Bunları devlet kurumlarından ya da bankalardan yardım ve kredi almadan yaptık. Bizim borcumuz sadece uçak alımlarıyla ilgili. Hiçbir kuruma borcumuz yok. SGK ödemelerinde üst üste 3 yıl birinci olduk" ifadesini kullandı.

-"Yılda 300 pilot yetiştiriyoruz"

Sivil havacılıkta attıkları ve atacakları adımlarla ülkenin ekonomisine katkı sağladıklarını kaydeden Topçu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Televizyonlarda bir filmimiz dönüyor, İstiklal marşı. Hepiniz izlemişsinizdir. Bu film şu noktada birleşiyor. 2 yıl üst üte Avrupa'nın en iyi hava yolu şirketi seçildik. İkramlar konusunda dünyanın en iyisiyiz. Bu başarı hepimizin. Büyüyen ağımıza pilot okulunu ekledik. Aydın'da her yıl 300 pilot yetiştiriyoruz. Bu okula gençlerimizi davet ediyorum. Başbakanımız havaalanlarına önem veriyor. Bu alanın da bir an önce açılması konusunda tavsiyede bulundu.

Kastamonu'ya haftada 4 seferle başladık. İnşallah bu sabah ve akşam her gün olur. Bu, ilginize bağlı. Kastamonu, artık dünyanın 237 noktasına ulaşım imkanı yakaladı."

Vali Bektaş ise kentin tarihi bir gün yaşadığını, 54 yıllık hasretin bugün sona erdiğini anlattı.

-Kastamonu Havaalanı

Yapımı 1959'da tamamlanan ancak yeterli yolcu olmadığı gerekçesiyle faaliyete geçirilemeyen atıl durumdaki havaalanı uzun bir süre araba yarışları, düğünler, hayvan otlatmak ve maket uçak gösterileri için kullanıldı.

Kastamonu İl Özel İdaresi ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 2 yıl önce başlanan proje kapsamında 100 milyon liralık ek yatırımla uçuşa hazır hale getirilen havalaanında 2 bin 800 metre uzunluğunda pist bulunuyor.

Havaalanı pazartesi, çarşamba, cuma ve pazar günleri İstanbul'dan 10.00'da kalkacak "TK2736" sefer sayılı, Kastamonu'dan ise 11.55'de hareket edecek "TK2737" sefer sayılı yolcu uçaklarıyla hizmet verecek.

Kaynak: AA