Tarsus’ta Belediye Tarafından Yaptırılan Hacı Bektaşi Veli Cem ve Kültür Evi Temeli Törenle Atıldı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Aleviliğin öncelikle nitelikli eğitim ve nitelikli kadro ihtiyacını karşılayacak ‘Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi’ devlet desteğinde kurulması gerektiğini söyledi.

Tarsus’ta Belediye Tarafından Yaptırılan Hacı Bektaşi Veli Cem ve Kültür Evi Temeli Törenle Atıldı
İçel’in Tarsus ilçesinde belediye tarafından arsası temin edilen ve inşaatı yaptırılan Tarsus Hacı Bektaşi Veli Cem ve Kültür Evi’nin temeli törenle atıldı.

İlçeye bağlı Kavaklı Mahallesi’nde toplam 3390 metrekare üzerinde kurulacak olan Cem ve Kültür Evi’nin temeli atma töreninde konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Tarsus Belediyesi ve Alevi kültür dernekleri işbirliği ile büyük özveri ve gayretle gerçekleştirdikleri bu tesisin memlekete hayırlı olmasını diledi.

MHP’nin ayrışmaların çözülme ve dağılmaya neden olacağına inandıklarını söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Durmaz, Türk milletinin bin yıllık tarihi süreç içinden çıkardığı derslerin bunu gösterdiğini kaydetti.

Türkiye’nin sorunları ortak aklın ve sağduyunun rehberliğinde çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Durmaz, “Aleviliğin öncelikle nitelikli eğitim ve nitelikli kadro ihtiyacını karşılayacak ‘Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi’ devlet desteğinde kurulmalıdır. Bu merkez genel bütçeden ayrılacak ödenekle desteklenmeli ve idari bakımdan özerk olmalıdır. Alevi inanç önderlerinin akademik seviyede eğitilmesi için İlahiyat fakültelerinde ‘Tasavvuf İlimleri Bölümü’ kurulmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’na din derslerinin müfredatına, doğrudan alevi toplumunun katılımıyla şekillenmiş doğru, objektif ve bilimsel bilgiler girmelidir. Alevi toplumunun hayatında çok önemli yeri olan Cemevi gerçeği, siyasi kaygılardan uzak, cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilmelidir. MHP konuya günü birlik siyasetin dışında ve üstünde bir anlayışla yaklaşmaktadır. Parlamentoda grupları bulunan bütün partilere bu sorunu kucaklaştırıcı ve kaynaştırıcı bir yaklaşımla çözmeleri noktasına teklifte bulunmuş ve işbirliği önermiştir” dedi.

Durmaz, dört dönemdir Tarsus ilçesinde huzur, güven, barış ve kardeşlik ortamını tesis eden ve ilçeyi hizmetlere doyuran üç hilalin hizmet mührünü vuran MHP’li belediyecilik anlayışının mahalli idareler seçimlerinde tüm İçel’i kucaklayacağını söyledi.

Bugün ülkede birlik, dirlik ve bütünlük açısından ileriye dönük çok hayırlı bir adımı attıklarını söyleyen Tarsus Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz, bugün özü bir, sözü bir, gayesi bir olan insanları birbirine daha da yakınlaştıracak, kaynaştıracak, Türk milletinin çimentosu olarak, yol başçılarından birisi olarak gördükleri Hacı Bektaşi Veli adına yaptıracakları Cem ve Kültür Evi’nin temelini hayırlı olmasını diledi.

Tesisin 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete gireceğini söyleyen Başkan Kocamaz, “Bizler Türk milliyetçileri olarak bu ülkenin sigortasıyız. Bu ülkenin ve üniter yapının yıpranmasına, zedelenmesine, zarar görmesine ve bölünmesine asla izin vermeyiz. Aziz Atatürk’ün gösterdiği aydınlık yolda, ülkenin bütünlüğü için sonuna kadar mücadeleye kararlıyız. Birilerinin bu ülkeyi bölmeye, parçalamaya gayret ettiği bir dönemde bizler inadına birleştirme, inadına bütünleştirme gayretlerimizi sürdürüyoruz. Şu anda atılan bu Cem Evi temeli, bu inanç ve düşüncenin tezahürü, bu inanç ve düşüncenin hayata geçirilmesidir. İşte bu nedenle ve inancımız gereği Yaratılanı Yaratan’dan ötürü severiz. Rengi, inancı, kökeni, konuştuğu dili ne olursa olsun Misak-ı Milli sınırları içerisinde yaşayan bütün insanlarımızı Yüce Yaradan’ın bir emaneti olarak görürüz. Elbette milletimizi bir arada tutan değerlerimizi, devletin ve bayrağın sonsuza dek yaşaması ve yaşatılmasına yönelik çabalarımıza saygı gösterilsin isteriz. Bu topraklar kanla, canla, hep birlikte verilen mücadeleler sonucu vatan yapıldı. Birilerinin düşündüğü gibi bize birileri tarafından kupon veya bonus karşılığı verilmedi. Bu yüzden ufak tefek ayrıntıları bahane ederek, araya nifaklar sokarak, kardeşi kardeşe kırdırarak, bölünmesine, ya da parçalanmasına asla izin vermeyiz, veremeyiz. Onun için her yerde her platformda haykırıyoruz.

Biz biriz ve birbirimizi biliriz. Alevi-Sünni ayrımına sonuna kadar karşıyız. Neticede hepimiz Müslümanız ve hepimiz Türküz. Yıllardır bu konu hep istismar edildi. Halende istismar edilmekte. Sözde çalıştaylarla sorun hep ötelendi. Şimdi bir seçim yaklaştı. Bugüne kadar hiçbir somut adım atmayanlar Cem Evleri için imar planında yer ayrılması için yasal düzenleme yapmaya yönelik çalışma başlatıyorlar. Bu tip yaklaşımlar özden kaçıp, kabukla oyalanmaktır. Tarsus Belediyesi olarak bu konuda bir ilk ve Türkiye’ye örnek olabilecek bir yöntemle bu soruna hem çözüm, hem de çare ürettik ve bugün bu somut adımla karşınızdayız” dedi.

Selçuklu mimarı tarzında yapılacak Cem ve Kültür evinin tüm masraflarını belediye tarafından karşılanacağını belirten Başkan Kocamaz, “Bugün burada temeli attığımız bu tesis Selçuklu Mimari tarzında, bütün masrafı belediyemizce karşılanan ve arsası belediyemizce tahsis edilen tesis tamamladıktan sonra iz bedelle anahtar teslimi vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak ve Alevi vatandaşlarımızın kültür ve inançlarını yaşayıp, yaşatabilecekleri bir mekan olacaktır. Burada gençlerimiz dinlerini, diyanetlerini, inanç değerlerini, gelenek ve göreneklerini Türk ve Müslüman oldukları bilincini öğrenecekler. Aleviliğin Müslümanlık anlayışının farklı bir bakışı olduğu gerçeğini yerinde göreceklerdir. Yıllardır bizleri yani Türk Milliyetçilerini yeterince algılayamayan Alevi toplumu maalesef değişik siyasi partiler ve gruplar tarafından bugüne dek hep istismar edilmiştir. Bu da ülkemizde yaşadığımız siyasi bakışlar açısından acı bir gerçektir. Bizim düşüncemize göre Alevi toplumu yüzde 100 Türk ve Müslüman olan bir toplumdur. Elbette itikadi yönden bazı farklılıklar olabilir. Ama bu farklılıklar bizi birbirimizden koparacak, uzaklaştıracak, kadar kökenimizin ve inancımızın bir olduğunu inkar anlamına gelmemelidir. Tarihte yaşanan bazı hadiseleri dile getirip, kışkırtarak insanları birbirinden koparmaya çalışmak, bu millete ve Alevi toplumuna yapılabilecek en büyük kötülük, en büyük hakaret, en büyük ihanettir. Zira geçmiş geçmişte kalmıştır. Geçmişe takılıp kalmaktan, geçmişe yönelik kin tohumları ekmekten şiddetle kaçınarak, bilakis geçmişten dersler çıkararak ileriye bakmak, geçmişteki yanlışlara bir daha düşmemek en doğru hareket olacaktır. İnşallah bugün burada toplanmamıza vesile olan inşaatımız beş ay gibi kısa bir sürede bitirilecek ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır” ifadesini kullandı.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Tarsus Belediyesinin gerçekleştireceği hizmetten dolayı teşekkür etti.

Demiz, “Bugün burada cem evi birlikte Türkiye’nin her bölgesinde bütün yerel yönetimlerin ve siyasi partilerin Alevilerle ilgili bir çalışmaları var. Toplumu beklentilerini karşılamaya var. Biz bu anlamda mutluyuz, geçte olsa da. Bu ülkede 20 milyona yakın Alevi var. İnançlarından dolayı, yaşam koşullarından dolayı, hayata bakışından dolayı ötekileştirilmiş bir toplum olarak yeni yeni alevi örgütleri adına bir araya geliyoruz. Bu devletin, bu ülkenin ayıbıdır, bizim ayıbımız değil. Bu anlama burada bütün siyasiler sesleniyorum. Alevilerin temel hak ve özgürlükleri lütfen ve lütfen mecliste dile getirin, sahip çıkın. Alevilerin hak ettiği yeri verin diyoruz. Bu ülkenin yurttaşları olarak asli ve temel hakkımızdır. Biz bu cem evlerinde ibadet etmeye devam edeceğiz. Bugün burada bir MHP’li belediye başkanı cemevimizi yapıyor. Topluma hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz. Bu konuda adım atan Tarsus Belediyesine ve Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ediyoruz. Tesisin hepimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Cem Vakfı Ankara Dedeler Kurulu üyesi Ali Şar Dede ve Alevi Kültür Dernekleri Tarsus Şube Başkanı Nasır Şerbet ise Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ederek, tesisin tüm insanlığa hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekibi ve Semah gösterisini ardından Dede Hüseyin Yalçın’ın okuduğu dua ve kesilen kurban ile Hacı Bektaşi Veli Cem ve Kültür Evi’nin temeli atıldı.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Genel Başkan Yardımcıları Sadir Durmaz ve Atilla Kaya, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’a günün anısına Nusret Mayın gemisinin tablosunu hediye etti.

Program sonunda Erdal Erzincanlı bir konser verdi.
Kaynak: İHA