Tarihi Kilimler, Tarihi Handa Hayat Buluyor

KAYSERİ - Kayseri'de az sayıdaki kilim tamiri ustasından biri olan Mehmet Kefkir, yurt içinden ve dışından gelen el dokuması antika kilimlere kendine özgü teknikle ikinci kez hayat veriyor.

Her ilmeğinde bir alınteri, her deseninde bir hikaye olan tarihi kilimlerin tamiri en az dokunması kadar büyük özen ve incelik istiyor.

Damat İbrahim Paşa tarafından 1727 yılında yaptırılan Kayseri'deki tarihi Vezirhan'daki tek kilim tamir atölyesi Mehmet Kefkir'e ait. Kayseri'de antika kilim tamiri yapan çok az sayıdaki ustadan biri olan Kefkir, tarihin izlerini ve kokusunu barındıran Vezirhan'da yüzlerce yıllık farklı coğrafyaların motiflerini taşıyan kilimlere tekrar hayat veriyor.

-"İğne ile kuyu kazmak"

Kilim tamirciliğine çok küçük yaşlarda başlayan Kefkir, bu meslekte pek çok farklı tekniğin bulunduğunu belirterek, "Ben kilimleri kendi tekniğim olan iğne ile onarıyorum. Bazı yörelerde bu işi tığ ile yapıyorlar. Ama ben daha ince bir ustalık olsun diye bu teknikle yapıyorum. Bunun adına iğne ile kuyu kazmak da diyebiliriz. Yıllardır kilimleri çözgü ve model iğneleriyle tamir ediyorum" diye konuştu.

Kilim tamirinde kullanılan ipin çok önemli olduğunu altını çizen Kefkir, şu bilgileri verdi:

"İpin kalitesi, ipin kilimle uyumu çok ince ayrıntılardır fakat kilimin tam manasıyla ilk alındığı gibi ortaya çıkması için bunlara dikkat etmek lazım. Çoğu zaman hazır ipler kullanılıyor. Genellikle Kirmen dediğimiz ipleri tamir işinde kullanıyoruz. İplerimiz Uşak'tan boyalı halde geliyor. Bazı renkler tutmadığında kilimle uyumlu hale getirebilmek için boyadığımız ipler oluyor."

-Tamir için farklı ülkelerden kilimler geliyor

Sadece el dokuması kilimleri tamir eden Kefkir, kendisine tamir edilmesi için farklı ülkelerden kilimler de geldiğini vurguladı. Şu anda 100 yıllık bir Rus kilimini tamir ettiğini anlatan Kefkir, "Kafkas, İran kilimleri de geliyor. Bunlarda çok farklı motiflerle karşılaşıyoruz. Tamir ederken motifi doğru yapmak için ya örneğini alıp çıkartıyoruz veya kilime bakarak aynısını yapmaya çalışıyoruz. Bazen de bir nevi motifi hissederek yapıyoruz. Yumuşak olan kilimleri daha kolay ve çabuk dokuyoruz fakat çok sert olan kilimleri çözmede biraz daha zorluk yaşıyoruz. Tamir süresi kilimin değerine göre değişebiliyor. Ama normal bir kilim tamirinin ortalama tamir süresi 10-15 günü bulabiliyor" ifadelerini kullandı.

-Kilim tamiri için yurt dışına da gidiyor

Kefkir, zaman zaman yurt dışına gidip orada da kilim tamiri yaptığını, yabancıların antika kilimlere daha çok ilgi duyduğunu dile getirdi.

Atölyesinde tek başına çalışan Kefkir, Kayseri'de kilim tamiri işiyle uğraşanların sayısının gün geçtikçe azaldığını belirterek, "Kayseri'de bu işi yapan 5- 6 kişi kaldık. Onlar da başka bir iş bulduklarında bu mesleği bırakmayı düşünüyorlar. Çok büyük emek ve incelik isteyen bu sanat ilerde unutulan nostaljik meslekler arasında yerini alacak" diye konuştu.

Kaynak: AA