İngiltere'den İstihbarat Açıklaması

LONDRA - İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "ülkesinin istihbarat servislerinin İngiliz hukukuna her zaman bağlı olduğunu" söyledi.

Hague, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasında yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ'nun çalışmalarıyla ilgili konuşma yaptı. GCHQ'nun ismi son dönemde, eski CIA ajanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerin ardından gündeme gelmiş ve GCHQ'nun Amerikan istihbarat servisleriyle işbirliği içinde olduğu kaydedilmişti.

Dışişleri Bakanı olarak GCHQ'nun ve Gizli İstihbarat Servisi'nin çalışmalarından sorumlu olduğunu ifade eden Hague, "Gizli belgelerin sızmasının ülkeler ve müttefiklerinin güvenliğini her zaman zorlaştırdığını" kaydetti.

"İngiliz hükümetlerinin politikası, istihbarat operasyonlarının detaylarıyla ilgili yorum yapmamaktır" diyen William Hague, dolayısıyla sızan bilgileri teyit etmeyeceğini ya da bu bilgileri inkar etmeyeceğini söyledi.

Hague, İngiliz halkının, ülkenin istihbarat servislerinin hukuk ve demokratik değerler çerçevesinde hareket ettiğine güvenmelerini istediğini de dile getirdi.

"Artan teröristler, suçlular ve casuslar, İngiltere ile ABD arasındaki istihbarat ilişkisinin önemini artırmıştır" diyen İngiliz Bakan, "GCHQ'nun ABD ile işbirliğini kullanarak İngiliz kanunlarını ihlal ettiği iddialarının ise asılsız olduğunu" bildirdi. William Hague ayrıca, GCHQ'nun ülkesinin güvenliği için önemini vurguladı.

Snowden'ın sızdırdığı belgelere yer veren İngiliz Guardian gazetesi, GCHQ'nun 2009 yılında Londra'da yapılan G20 zirvesine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i de dinlediğini iddia etmişti. İddianın ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığı, "Prensip olarak, istihbarat konularında yorum yapılamayacağını" bildirmişti.

Kaynak: AA