Bakan Eroğlu, Filistin Tarım Bakanı Assaf'ı Kabul Etti

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin her zaman Filistin halkının yanında olduğunu belirterek, "Sizler için ne gerekiyorsa yapmak bizim için boynumuzun borcudur. Tarihten gelen bir borçtur, tarihi bir borcumuzdur" dedi.

Eroğlu, Filistin Tarım Bakanı Velid Assaf ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, kardeş ülke Filistin'in her zaman yanında olduğunu belirterek, "Dolayısıyla Filistin'in sıkıntılarını biliyoruz ve her türlü işbirliği yapmak için açığız. Sizlerin çektiği sıkıntıların farkındayız. İnşallah en kısa zamanda gerekli tedbirlerin alınmasıyla sıkıntıların kalkmasını da arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak da Filistin ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Eroğlu, bakanlığın faaliyet alanlarına ilişkin bilgiler verdi.

Bugüne kadar hazırladıkları projelere de değinen Eroğlu, şimdi ise Trakya Gelişim Projesi'ni hazırladıklarını ve önümüzdeki günlerde bunu açıklayacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin su zengini olmamasına karşın suyunu çok iyi yönettiğini anlatan Eroğlu, ülkenin, sınır aşan sular konusuda da hakça ve adil bir şekilde davrandığını, bazen kendinde bulunmayan suyu bile barajlardan saldığını, bunun yanı sıra son 5 yılda Afrika kıtasında 1.2 milyon kişiye ilave su sağladığını kaydetti.

Türkiye ve Filistin arasında ormancılık alanında işbirliği protokolü hazırlandığını ve bunun imzalanacağını anımsatan Eroğlu, işbirliğini geliştireceklerini, bu konuda azimli ve kararlı olduklarını dile getirdi.

Eroğlu, "Biz her daim Filistin halkının yanındayız. Onlar bizim kardeşimiz. Tarihi bağlarımız var. Dolayısıyla sizler için ne gerekiyorsa yapmak bizim için boynumuzun borcudur. Tarihten gelen bir borçtur, tarihi bir borcumuzdur" diye konuştu.

-"40 bin Yahudi yerleşimcinin kullandığı su 4 milyon Filistinli'nin kullandığından fazla"

Konuk Bakan Assaf ise dost ve kardeş ülke Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, BM üyeliği konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanlarında durmasını hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti.

"Filistin halkı, her zaman yanında duran tüm dostlarını unutmayacak" ifadesini kullanan Assaf, dünyada işgal altındaki tek ülke olan Filistin'in her zaman dost ve kardeş ülkelerden desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

İşgal nedeniyle orman ve su konusunda yaşanan problemlerinin daha da büyüdüğüne dikkati çeken Assaf, İsrail'in, Filistin'in suyunun yüzde 82'sine el koyduğunu, Batı Şeria ve Gazze'deki 800 milyon metreküp su miktarının 650 milyon metreküpünün bu ülkenin kontrolünde bulunduğunu anlattı.

Kendilerine kalan suyun sulama ve içmeye yetmediğini belirten Assaf, 1967'den bu yana sulama amacıyla kuyu açmalarına izin verilmediğini ve İsrail'in, yeraltındaki suları çekebilmek için Batı Şeria'nın etrafında 500'den fazla kuyu açtığını ve buralardaki suyu kaçırdığını, aynı şeyin Gazze Şeridi'nde de gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yeraltı suyunun çekilmesi nedeniyle Filistinliler'e sadece tuz oranı biraz yüksek yüzeysel suların kaldığına dikkati çeken Assaf, geçen yıl Cenin ve Ağvar Bölgesi'nde 19 kuyunun İsrail tarafından, ruhsat alınmadığı gerekçesiyle yıkıldığını, bölgedeki Filistinli çiftçilerin tarlalardaki ürünlerinin kuruduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra toprak barajlar yapmalarının da İsrail tarafından yasaklandığını dile getiren Assaf, Filistinlilerin bu bölgelerde kalmalarının istenmediğini, buna karşın varlıklarını devam ettireceklerini ifade etti.

"Ağvar Bölgesi'ndeki 40 bin Yahudi yerleşimcinin kullandığı su, Filistin'de 4 milyon kişinin kullandığından daha fazla" ifadesini kullanan Assaf, bu tespitlerin, Filistin ile ilgili BM raporunda da yer aldığını hatırlattı.

Dağlarda yağmur sularını toplamak için küçük toprak barajlar yaptıklarını anlatan Assaf, gelecek 3 yıl içinde aynı ölçüde küçük barajlar yapmayı planladıklarını, su ihtiyaçlarının bir kısmını bu şekilde karşılayacaklarını belirtti.

Türkiye'den bu konuda yardım talebinde bulunan ve uzman desteği sağlanmasını isteyen Assaf, ülkelerindeki söz konusu alanlardaki sorunların aşılması için işgalin kalkması gerektiğini vurguladı.

-"Orada Gezi eylemi yapmıyorlar mı?"

Assaf'ın, İsrail'in, son 10 yıldır 1 milyondan fazla ağacı söktüğünü, ayrım duvarının yapıldığı sırada da 75 bin dönüm araziyi bozarak 300 bin zeytin ağacını kestiğini anlatması üzerine, Bakan Eroğlu, "Orada Gezi eylemi yapmıyorlar mı?" dedi.

Velid Assaf ise "Biz İsrail'e karşı devamlı ediyoruz" diye yanıt verdi.

Tüm dünyada ağaç dikilmesine çalışıldığına dikkati çeken Assaf, "Dünyada adalet olsa İsrail bu kadar ağaç söktüğünden dolayı yargılanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Assaf, bakan olmadan önce İstanbul'da Gezi Parkı'ndaki ağaçların altında oturduğunu da aktardı.

Bölgelerinde askeri bir kararla 50 bin palmiye ağacının kesilmesi kararı alındığını, ancak mahkemeye başvurarak bunun durdurulduğunu anlatan Assaf, geçen yıl 750 bin zeytin ağacı diktiklerini, bundan sonra da her yıl 2 milyon fidan dikmeye karar verdiklerini söyledi.

Assaf, ekili arazilerinin bir kısmının, İsrailli yerleşimciler tarafından yakıldığını da hatırlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yapacakları işbirliğinin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Assaf, Filistin'de bir Türk Ormanı kurulmasını istediklerini belirtti.

-"Hızır Gölü Parkı korunacak, daha da güzelleşecek"

Tunceli'deki Uzunçayır Barajı kamulaştırma alanı içerisinde kalan Hızır Gölü Parkı'na ilişkin nasıl bir hukuki adım atılacağı ve Belediye'ye kesilen ceza konusunda bir girişiminin olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Eroğlu, "Bunu defalarca izah ettim. Bir kere 'özellikle vatandaşlarımız tarafından mukaddes sayılan yerleri korumak bizim boynumuzun borcu' dedik. Tabii hemen müdahale ettik" dedi.

Söz konusu davanın, kullanımla değil, mülkiyetle ilgili bir dava olduğunu belirten Eroğlu, kendilerinin haberi olmadan DSİ'nin bölge müdürlüğü tarafından böyle bir dava açıldığını hatırlattı.

O alanın korunacağını ve daha da güzelleştirileceğini söylediğini, bunu Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'e de aktardığını ifade eden Eroğlu, hukuki meselelerle ilgili olarak da DSİ Genel Müdürlüğüne talimat verdiğini anlattı.

Belediyeye ceza kesmek gibi bir niyetlerinin bulunmadığını kaydeden Eroğlu, "Hukuki açıdan arkadaşlar bakacaklar, yarın sabah bu konuda bana bilgi sunacaklar. Orası korunacak, daha da güzelleştirilecek. Hatta Orman Teşkilatımız, orayı daha güzelleştirmek için harekete geçiyor. Meselenin özü budur. Herhangi bir problem yoktur" dedi.

-Türkiye ve Filistin arasında işbirliği anlaşması-

Konuşmaların ardından Eroğlu ve Assaf, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Filistin Devleti Hükümeti Arasında Ormancılık Alanında İşbirliği Anlaşması"nı imzaladı.

Anlaşma kapsamında, Türkiye ve Filistin, tabii kaynakların korunması, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, erozyon kontrolü, mevcut ormanların korunması ve rehabilitasyonu için bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımında bulunacak.

Anlaşma ağaçlandırma, orman yangınlarıyla mücadele, çölleşmeyle mücadele, toprak erozyonu kontrolü, toprak koruma ve iyileştirme, sel ve taşkın kontrolü, havza rehabilitasyonu, kumul tespiti çalışmaları; Türkiye'ye gelecek uzmanlara tohum toplama, fidan üretimi konularında eğitim verilmesi ve örnek fidanlık kurulması; ormancılığa dayalı kırsal kalkınma, odun dışı orman ürünlerinin değerlendirilmesi, sürdürülebilir orman yönetimi, av yönetimi ve yaban hayvanı üretimi konularını kapsayacak.

Ormancılık alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bilimsel ve teknik bilgi ve belge paylaşımı; uzman, araştırmacı, danışman ve personel değişimi; ortak projelerin hazırlanması ve uygulanması sağlanacak.

İki ülke resmi ve akademik kurumları, özel firmaları ve sivil toplum kuruluşlarını anlaşma çerçevesindeki işbirliği faaliyetlerine katılmaya davet edebilecek.

Anlaşma 5 yıl yürürlükte kalacak.

Kaynak: AA