Keçiören Belediyesi Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Temeli Atıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gezi Parkı eylemlerine göndermede bulunarak, “Bizimle çevrecilikte aşık atacak değil Türkiye’de, dünyada hiçbir devlet yok.

Biz kendi imkanlarımız ölçüsünde ağaç dikmede, park yapmada, yeşillendirmede, atık suların arıtılmasında, çöplerin toplanmasında ve çevrecilikte dünya ile yarışıyoruz. Eski yönetimlerle mukayese edilemeyecek kadar çok iş yapıyoruz. Yapıkları Türkiye’nin huzura kavuşmasına çomak sokmaktır” dedi.

Keçiören Belediyesi Yükseltepe Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında yapılacak olan 1600 konutun temelleri atıldı. Yükseltepe Mahallesi’nde düzenlenen temel atma törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Keçiören’de 1600 konutluk kentsel dönüşüm projesinin ilk adımının atıldığını belirterek, ilk etapta 451 sosyal konutu hayata geçirdiklerini belirtti.

12 ay ile 18 ay arasında konutların hak sahiplerine teslim edileceğini ifade eden Bayraktar, temennilerinin Türkiye’de pırıl pırıl evlerin olması olduğunu ve Türkiye’de yeşil alanlarla donatılmış yerleşim birilerinin var olması olduğunu söyledi.

“SALAŞ VE KAÇAK YAPILARIN MUTLAKA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ LAZIM”
AK Parti’nin 10.5 yıllık iktidarı dönümünde halkın daha rahat bir sosyal yapılara kavuşmasını devam ettirdiklerini kaydeden Bakan Bayraktar, “Bir taraftan konut yaptık diğer taraftan da Türkiye’nin her tarafına kentsel dönüşüm faaliyetlerini sürdürdük. Ama gördük ki; Türkiye’de afet odaklı, deprem odaklı daha büyük bir kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Hele hele Van’daki dermemden sonra, 1999’daki Gölcük depreminden sonra Türkiye’de salaş yapıların, kaçak yapıların, depreme dayanıksız yapıların mutlaka dönüştürülmesi lazım” diye konuştu.

“BU MİLLETİ APTAL YERİNE KOYMAK OLMAZ”
Yeni kanunla birlikte kentsel dönüşüm seferberliği başlattıklarının altını çizen Bakan Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Muhalefet eleştirmeye başladı hemen. Siz rantsal dönüşüm yapacaksınız, bu rantsal dönüşümdür olmaz. Samimiyetle ifade etmek istiyorum; burada yapılan nedir, müteahhit ile vatandaş anlaştı. Kombassan büyük bir holding. Burada bir rant varsa bundan vatandaş istifade ediyor. Tabiki edecek. Bizim derdimiz vatandaşımızın refahı ve mutluluğu. Bizim derdimiz vatandaşımızın duasını almak. Hayatı boyunca çivi çakmamış, ömrü boyunca taş üstüne taş koymamış ve bu ülkede dikili bir ağacı olmayan siyasi kesim kalkıyor konuşuyor. Yani adama insaf derler. Bir şey yapamıyorsan bari haklı eleştiride bulun istifade edelim. Eleştirilerinden istifade edelim. Yapılan her hayırlı işe karşı çıkmak bu milleti aptal yerine koymak olmaz. Bu millet her şeyi görüyor. Gelişmekte olan bir ülkede 7 sefer sandık önüne gelecek ve 7 yedisinde de şampiyon olacaksın. Her seçimde oyunu artıracaksın. Şimdi diyoruz ki; kıskanmayın, haksız yere eleştirmeyin çamur atmayın. Sizde çalışın. Bu millet ferasetlidir. Bu millet vefakardır. Bu millet çalışanı bilir. Sizde çalışın size de oy verir.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİZİM BAŞARILI OLMAMIZ LAZIM”
AK Parti belediyelerini çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, Keçiören Belediyesi’nin bu çalışmalara bir örnek olduğunu dile getirdi. Keçiören Belediyesi’nin çevre çalışmalarında da başarılı olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Keçiören Belediyesi ilkokul 4. Sınıftan itibaren ‘Çevre Çiçekleri’ projesiyle evde ayrıştırmayı başlattı. Çocuklara öğretiyoruz ve büyük bir çevre projesi başlattık. Kentsen dönüşüm projesinin Türkiye’de bizim başarılı olmamız lazım. Niye inşaat sektörü, insanlarımız konforlu evlere taşınacak, vatandaşlarımız daha ucuz kira öder gibi ev sahibi olacaklar. Buruda para vermiyorlar” diye konuştu.

“20 YIL İÇERİSİNDE 6.5 MİLYON SALAŞ YAPIYI DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Bugüne kadar 50 binin üzerinde salaş evin dönüşümüne başladıklarını yıl sonuna kadar 200 bin konutu dönüştüreceklerini ifade eden Bakan Bayraktar, 2014 yılın sonuna kadar 400 bin konutun, 20 yıl içerisinde 6.5 milyon konutun dönüştürüleceğini söyledi.

Türkiye’nin inşaat sektöründe çok kuvvetli olduğuna vurgu yapan Bayraktar, inşaat sektöründe dünya çapında firmaların çıkarılması gerektiğini dile getirdi. İnşaat malzemelerinde dünya standartlarını yakalamayı hedeflediklerinin altını çizen Bayraktar, yurt dışında çok iş yapıldığını ama yeterli paranın getirilemediğini belirterek, bunun sebebinin oyun kurucu olunmadığından kaynaklandığını ifade etti.

“UFAK TEFEK DEDİKODULARA, UFAK TEFEK PROBLEMLERE TAKILIM KALMAYACAĞIZ”
Vatandaşın duasına ve desteğine ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, “Ufak tefek dedikodulara, ufak tefek problemlere takılım kalmayacağız. Problemler olacak. Dünya kurulduğundan beri hiçbir zaman ‘süt liman’ olmadı. İslamiyet kurulduğu günde beri dünyayı şereflendirdi ve huzur getirdi. İnşallah Cenabı Allah bize o günleri gösterecek. Bu mübarek ayında burada güzel bir temel atıyoruz. Bu ay bölgeye de inşallah huzur getirecek” dedi.

Masum ve ezilen insanların gözünü Türkiye’ye diktiğini belirten Bayraktar, Türkiye’nin kalkınması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin Mayıs ayında IMF’ye olan borcunu ödediğini anımsatan Bayraktar, Türkiye’nin bir taraftan gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

“BİZİMLE ÇEVRECİLİKTE AŞIK ATACAK DEĞİL TÜRKİYE’DE, DÜNYADA HİÇBİR DEVLET YOK”
Türkiye’de yaşanan büyük gelişmelerin ardından Gezi Parkı olaylarının patlak verdiğini dile getiren Bayraktar, “Konu neydi, 4 tane ağacın taşınmasıydı. Bizimle çevrecilikte aşık atacak değil Türkiye’de, dünyada hiçbir devlet yok. Biz kendi imkanlarımızın ölçüsünde ağaç dikmede, park yapmada,yeşillendirmede, atık suların arıtılmasında, çöplerin toplanmasında ve çevrecilikte dünya ile yarışıyoruz. Eski yönetimlerle mukayese edilemeyecek kadar çok iş yapıyoruz. Yapıkları Türkiye’nin huzura kavuşmasına çomak sokmaktır. Yaptıkları Türkiye’nin dünya milletleri arasında en üst seviyede olan ve rol biçen ana unsur olan bir devlet olmasını engellemektir. Hiç kimse bunu engelleyemeyecek. Biz bu milletle bütünleştikçe, biz Türkiye’nin dünyaya verdiği büyük fotoğrafı gördükçe Türkiye yoluna Allah’ın izni ile devam edecek. Bizim dayanağımız önce Allah’tır sonra millettir. Milletin duasına talibiz” diye konuştu.

“BURADA 5 BİN 600 KONUT İMAL EDİLECEK”
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, Keçiören çok önemli olan bir projenin temelinin atılacağını ifade etti.

Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Keçiören’in hayallerinden bir tanesi olduğunu dile getiren Ak, Yükseltepe Mahallesi’nde yaşanan gelişmeyi ve dönüşümü fark edileceğini söyledi.

Yüksel Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’nın toplam bir milyon 73 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu vurgulayan Ak, “Toplamda üzerinde bin 750 tane gecekondusu olan bir bölgeydi. Bu bölge hem Yükseltepe mahallemizden hem de Sancaktepe mahallemizden sınırları olan bir kentsel dönüşüm. Burada bin 750 gecekondu vardı şimdi yapılacak yeni Yükseltepe Kentsel Dönüşüm Projesiyle burada toplamda 5 bin 600 konut imal edilecek. Bu 5 bin 600 konutun içerisinde bin 600 konutu belediyenin arsaları üzerine gerçekleştirilecek olan ve aynı zamanda sosyal konutları içeren bir projedir” diye konuştu.

“100 METREKARELİK KONUTLAR YAPILIYOR”
Temeli atılacak olan alanın belediyenin hak sahibi olamayan kişilere vereceği ve onlara yapmakta olduğu toplamda 451 konuttan oluşan sosyal konutları olduğu bölge olduğunu dile getiren Ak, “Bu çalışma bununla beraber bu bölgede özellikle sosyal konut mantığının dışına çıkılarak, gerçekten hem inşaatıyla hem de mimarisiyle değerli bir proje. Bu proje sosyal konut mantığının ötesinde olan bir proje. 100 metrelik konutlar yapılıyor. Bu konutlar tamamlandığında bu bölgeye 28 bin insan geliyor ve bu bölgede hem sosyal donatı alanlarıyla hem de 115 bin metrekarelik yeşil alanıyla burası cazibe merkezi oluyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ve Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Şahin, bin 600 konutluk projenin temelini attı.
Kaynak: İHA