Bandırma'da "Deli Dumrul Vergisi" Tartışması

BALIKESİR - AK Parti Bandırma İlçe Başkanlığı, belediyenin vatandaşlardan "deli dumrul vergisi" alındığını ileri sürerken, belediye ise olayın bilgisayar hatasından kaynaklandığını açıkladı.

AK Parti İlçe Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, belediyenin, mücavir alan dışındaki yerleşim yerlerine kültür varlığı ve arsa vergisi adı altında her hangi bir vergi tahsilatı yapabilmesinin söz konusu olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi;

"Bandırma Belediyesi vatandaşlardan deli dumrul vergisi alıyor. Bandırma Belediye Başkanlığı, ilçeye bağlı köylerde ikamet eden vatandaşlarımıza göndermiş olduğu tebligatlarda kültür varlığı ve arsa vergisi adı altında vergi talep etmiştir. Buna itiraz eden vatandaşlara ise büyükşehir yasasını gerekçe göstermiştir. AK Parti İlçe Başkanlığı olarak vatandaşlarımızı buradan uyarıyoruz. Büyükşehir Yasası, 2014 yılında uygulamaya konulacaktır. 5 yıllık geçiş süresi içerisinde ilçeye bağlı köylerde ikamet eden vatandaşlarımızdan çevre vergisi, emlak vergisi ve su tüketim bedeli alınmayacaktır. Bunun aksi yönünde yapılan taleplere vatandaşlarımız itibar etmelidirler."

-Belediyenin açıklaması

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada ise köylerden tahsil edilen herhangi bir vergi olmadığını vurgulanarak, "Deli dumrul vergisi olarak nitelenen olay, köylere gönderilen vergi ihbarnameleri bilgisayar programındaki bir hatadan kaynaklandı" ifadesine yer verildi.

2013 yılıyla ilgili vergi tebligatlarının hazırlanması sırasında, bilgisayar programındaki bir hatadan dolayı köyde oturan bazı vatandaşlara arsa vergisi tahakkuk ettirildiği ancak bu konuda belediyeye yapılan başvurular sonrası bu tebligatların iptal edildiği belirtilen açıklamada, şunları kaydetti:

"Başvuru yapan vatandaşlara bu uygulamaya büyükşehir yasasının gerekçe gösterilmesi gibi bir durum asla olmadı. Bilgisayardan kaynaklanan ve sınırlı sayıda mükellefleri kapsayan bu yanlışlıktan mağdur olan hiçbir vatandaşımız yoktur. Tahakkuk ettirilen vergiler iptal edilmiştir. Bu konu yeni gelişen bir olay değildir. Basın kuruluşlarına gönderilen ihbarnamenin tarihi de 3 Ocak 2013'tür."

Kaynak: AA