Amerikalılar Mısır'daki Çekişmenin Dışında Kalıp Çıkarların Korunmasını İstiyor

WASHINGTON - ABD'deki Arap Amerikan Enstitüsü adlı kuruluşun Zogby araştırma şirketine yaptırdığı ankete göre, Amerikalıların üçte ikisi, ABD'nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile ordu ve diğer protestocular arasındaki çekişmenin dışında durmasını istiyor.

Zogby, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından iktidardan uzaklaştırılmasının ertesinde, bin civarında Amerikalı üzerinde yaptığı "Amerikalıların Mısır ve Müslüman Kardeşler'e Bakışı" başlıklı anketinin sonuçlarını açıkladı.

AAE'nin Kurucusu ve Başkanı James Zogby tarafından, Temsilciler Meclisi'nin çalışma binalarından Rayburn'da düzenlenen toplantıda açıklanan ankete göre, Amerikalılardan Mısır'a yönelik olumlu bakışa sahip olanların oranı yüzde 26. Bu oran, Zogby şirketinin geçen şubat ayındaki aynı araştırmasında çıkan yüzde 36 oranıyla karşılaştırıldığında önemli bir düşüşe işaret ediyor. Ankette, Mısır'a yönelik olumsuz bakışa sahip olanların oranı ise yüzde 46 olarak ortaya çıktı.

-Amerikalıların, Müslüman Kardeşler'e bakışı

Müslüman Kardeşler'e yönelik olumlu bakış oranı ise yüzde 11'de kaldı. Şubat ayındaki ankette bu oran yüzde 13 civarındaydı. Amerikalıların yüzde 36'sı, Mısır'da geçen yıl ki seçimleri Müslüman Kardeşler'in desteklediği liderin kazanmasını, "Mısır için gerileme" olarak görüyor. Amerikalıların yüzde 18'i "sonuçlara saygı duyulması gerektiğini" belirtirken, yüzde 14'ü de bunun "bir değişiklik yaratmadığını" savundu.

Amerikalıların yüzde 28'i ise bu konudaki düşüncelerinde kararsız.

-"ABD, taraflardan uzak durmalı"

Anketteki bazı ilginç tespitler de dikkati çekiyor. Ankete göre, Amerikalıların üçte ikisinin ABD'nin, Müslüman Kardeşler ile ordu ve diğer protestocular arasındaki çekişmenin dışında durmasını istiyor. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından iktidardan uzaklaştırılmasını nasıl gördüklerine dair soru üzerine Amerikalıların yüzde 29'u bunu "olumlu bir gelişme" olarak görürken, diğer yüzde 29 kararsız. Bunun yanında, yüzde 24'ü "bir farklılık getirmediği" görüşünü savunurken, yüzde 18 ise bunu "Mısır için gerileme" olarak tanımlıyor.

-"ABD çıkarlarını takip etmeli"

Ankette Amerikalılardan, genel anlamda, "seçilmiş olsunlar ya da olmasınlar, bölgesel istikrarı desteklemek ve bizim kendi çıkarlarımızı korumak için bizimle yakın çalıştıkları takdirde hükümetleri desteklemeliyiz" ile "Çıkarlarımıza aykırı politikalar takip etmeleri ihtimali olsa bile, sadece demokratik yollardan seçilmiş hükümetleri desteklemeliyiz" şeklindeki iki açıklamadan birini seçmeleri de istendi,

Amerikalıların çoğunluğu ilk seçeneği tercih etti. İlk seçeneği tercih edenlerin oranı yüzde 51 iken, ikinci seçeneği benimseyenler yüzde 19'da kaldı.

Kaynak: AA