Sınır dışı edilen Uygur aktivist yeniden Macaristan'da

Macaristan'da, "tehlikeli şahıs" diye nitelendirilerek, sınır dışı edilen Kırgız aktivist Ümit Hamit hakkındaki karar, "haksız" olduğu gerekçesiyle mahkemece kaldırıldı.

Haziran ayında Uygur gençlerce hazırlanan kongreye katılmak üzere geldiği Macaristan'da, "tehlikeli şahıs" diye nitelendirilerek sınır dışı edilen Uygur aktivist Ümit Hamit, mahkemenin sınır dışı kararını "haksız ve insan haklarına aykırı" bulması üzerine döndüğü ülkede basın açıklaması yaptı.

Hamit, Almanya'da yaşadığını ve Alman Dışişleri ve birçok sivil kuruluş tarafından takip edildiğini bu yüzden dolayı tekrar tutuklanacağını düşünmediğini belirtti.

Hamit mahkemenin cuma günü lehine verdiği karardan sonra Macaristan'a geri gelmeye karar verdiğini, baskılara boyun eğmeyeceklerini ve haklarını her platformda arayacaklarını dile getirdi.

Macaristan muhalefet partisi JOBBİK milletvekillerinden Gaudi-Nagy Tamas, gazetecilerin sorularını Ümit Hamit'in avukatı cevaplandırdı. Tamas, Macaristan aleyhine manevi tazminat davası açacaklarını ve Çin devletinin baskıları sonucu Ümit Hamit'in sınır dışı edildiğini savunarak, yabancılar şubesi ve terörle mücade şubesi hakkında da davacı olacaklarını açıkladı.

Kaynak: AA