İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açıklaması

İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısının konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO’nun İzmir’in hakkı olduğunu ancak çok farklı yöntemlerle çalışılması gerektiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açıklaması
İzmir kent gündemine dair yürütülen çalışmalar, EXPO ve metrodaki son durum hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Kocaoğlu, EXPO konusunda ümitli olduğunu, “Ümitvarım. Ümitliyiz de çalışıyoruz da. Ama EXPO’yu yürütürken başka sorunlar yaratmamamız gerekiyor. Herkes elinden gelen çalışmayı yapıyor. İnşallah dört ay sonra ipi göğüsleriz" dedi.

EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı ile ilgili tartışmalara da değinen Başkan Kocaoğlu, "Yer konusundaki düşüncelerimizi açık ve net belirtmek durumunda kaldık. Ama bu uyarıları masalarda defalarca yaptık. Bir yere bir amaç için yürünürken bonuslar peşinde ya da amacın bonus olduğu daha büyük hedefler peşinde işleri karıştırmamak gerekiyor. Bu hassasiyet gösterilseydi, bizim gittiğimiz ziyaretlerde anlattığımız gibi ne yapmak istediğimiz İnciraltı’nda, anlatılabilseydi en güçlü yerimiz olurdu. Konumuz sağlık. Bizi çok daha yukarıya kendiliğinden taşıyacaktı. Kentin göbeğinde 4 bin dönüm sadece ve sadece sağlık kampüsü kuruyoruz. Bu, tüm yatırımcıların iştahını kabartıyor. Biz bunu bile sunumda anlatamadık. Umuyorum bundan sonra hızlı bir şekilde anlatırız. Ama çalışıyoruz, çalışacağız. Uluslararası yarışlarda başka faktörler de söz konusu” diye konuştu
METRODA BENİM GİBİ BİR CAHİLE İHTİYAÇ VARMIŞ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metronun ne zaman biteceğiyle ilgili kendisine gelen soruları da yanıtladı.

Başkan Kocaoğlu, “Metronun 21 metre kayan yerini açmaya çalışıyoruz. Üç tane belediye başkanımız buraya elini atmadı. Benim gibi bir cahile ihtiyaç varmış. Biz elimizi attık ama İzmir’in raylı sistemini Çeşme’ye kadar yoğunlaştırdık. Metronun 21 metre kayan yerini açmaya çalışıyoruz. 7-8 aydır da üniversite ile proje yapıyoruz. Uygulamalar başladı, kimyasalların tamamı basıldı. Arkasından da beton basılıyor. Geri kalan her tarafta betonlar, raylar döşeniyor, sinyalizasyon ihaleye verildi.

21 metre yeri açıyoruz. Onu da aşacağız. Üç tane belediye başkanımız buraya elini atmadı. Benim gibi bir cahile ihtiyaç varmış. Biz elimizi attık ama İzmir’in raylı sistemini Çeşme’ye kadar yoğunlaştırdık. Bu darboğazı geçmeden zaten ileriye gitmem mümkün değildi. Ama şundan da müsterih olun 11 km. yarısı içeride yarısı dışarıda metro devraldım. 96.5 km çalışıyoruz. Vapurlarımız yıl başına doğru gelecek. Ulaşımda hiç eski otobüsümüz kalmadı. Tüm filomuzu yeniledik. Bu işleri cesaretle, hadi girdim yıktım diye altında kalarak değil, yavaş yapma düşüncemiz var. Ama çok uzun bir süre değil” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE ÇALIŞACAĞIZ
İzmir’in önünde kentsel dönüşümle ilgili önemli projeler olduğunu vurgulayan Aziz Kocaoğlu, dönüşümde inşaat sektörü ve müteahhitlerle birlikte hareket edeceklerini açıkladı.

Kocaoğlu, şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi bunlardan biri kent dönüşümü. Biri İzmir kıyı tasarım projesi. Biri Kemeraltı, Kadifekale Agora aksı. Bir diğeri de Büyük Körfez Projesi. Körfez Projesi’nde son aşamaya geldik. ÇED raporu konuşuldu, tartışıldı. Çevre Bakanlığı’nın katlarında bir onay eksiği varmış, onu aşmaya çalışıyoruz. Kıyıda pasaportta ihaleye çıktık. İlk kıyı düzenlemesine başlıyoruz. Bayraklı ve Bostanlı bölgesindeki bir bölgeyi ilk etapta düzenliyoruz. Tüm projeler bitti, peyder pey ihalelere çıkıp hızlı bir şekilde sonlandıracağız. Limanın büyütülmesi, sirkülasyon kanalının açılması ve körfezin yüzülebilir hale gelmesi. Dünyanın en büyük çevre dönüşümlerinden birisi geri kazanımlarından biri olacak bir proje. Bunun EXPO ya da çevre yatırımlarımıza da katkısı olacak. Uzlaşma görüşmelerimiz sürüyor vatandaşlarla. Uzlaşmalar sağlanır sağlanmaz da bölüm bölüm sektörle konuşarak, İzmir müteahhitlerine uygun şekilde ihale bölümlerini miktarlarını ayarlayarak kat karşılığı inşaat yapmasını sağlayacağız.”
RESTORASYON VE YENİLEME ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Kemeraltı’nda TARKEM Derneği ile çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlatan Kocaoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Anafartalar Caddesi cephe düzenlemelerine başladık. İhaleye çıkıyorlar arkadaşlar. Agora’ya ne kadar para harcarsanız harcayın İkiçeşmelik Caddesi bu durumda kaldığı sürece yatırımların ve harcadığımız paraların bir görünürlülüğe kavuşamıyor. Restorasyon çalışmaları da sürüyor. İkiçeşmelik,, Kadifekale, Basmane bölgesinde sokak ve binalarımıza fonksiyon yüklemek üzere çalışmalarımız sürüyor.”
EXPO'DA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR
Öte yandan Başkan Kocaoğlu'ndan önce açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya ve Türkiye ekonomisinin gidişatı hakkında bilgilendirmede bulundu.

İzmir’in en önemli gündem maddesinin EXPO olması gerektiğini söyleyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Son olarak Akdeniz Odaları Birliği Başkanı (ASCAME) ve Akdeniz havzasındaki 16 ülkenin Ticaret Odası Başkanları’na mektup gönderdim. İzmir’in EXPO adaylığına destek istedim. Bu yaz boyunca BIE’nin Afrika delegelerini İzmir’de ağırlayacağız. Biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Ama herkes Polyannacılık yapıyor. Tatlı bir rüya ortamı var. Biz buna katılmıyoruz. Deneyimlerimize göre alarm zilleri çalıyor. Çünkü oylamaya 4 ay kaldı” dedi.

YENİ HİZMET BİNASI
İTO Başkanı Demirtaş, 2013 yılı bütçesinde 10 Milyon Lira ayırdıkları yeni hizmet binası kompleksine de değinerek, “Odamız Web Portalı üzerinden üyelerimize ve meslek komitelerimize anket yaptık. Oda üyelerimizin ve Meslek Komitesi üyelerimizin İzmir’in merkezi noktasında, ulaşımı kolay ve yeterli otopark alanına sahip olacak yerleri tercih ettiğini görüyoruz. Bu sonuçları göz önünde bulundurarak, yeni hizmet binası ile ilgili çalışmalarımızı Odamızın mülkiyetindeki İTO İş Merkezi-Özgün Dersane’nin bulunduğu noktada yoğunlaştıracağız. Mevcut binalarımızı, otel olarak işletmeye verebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA