"28 Şubat Mağdurları Mahkemenin Yolunu Tutuyor"

ANKARA - MEHMET TOSUN - "Postmodern darbe" olarak da adlandırılan 28 Şubat dönemine ilişkin iddianamenin, 6 Haziran'da kabul edilmesinden bu yana, 10 kişi "mağdur" sıfatıyla davaya katılma talebinde bulundu.

Dönemin mağdurlarının, davanın görüleceği Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne hak aramak için yaptıkarı başvurular sürüyor.

Alınan bilgiye göre, iddianamenin kabul edilmesinin ardından, mahkemeye, aralarında işten çıkarılan memurların, okullarından uzaklaştırılan öğrencilerin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiği kesilen uzman ve astsubayların bulunduğu 10 kişi dilekçe verdi.

Dilekçelerinde özetle, Türkiye'nin 28 Şubat sürecinde zarar gördüğünü ifade eden mağdurlar, sorumlulardan şikayetçi olarak, davaya katılma talebinde bulundu.

-İddianamede 481 kişi "mağdur" gösterildi

Savcılığın 22 Mayıs 2013'te mahkemeye sunduğu iddianamede, dönemin hükümet ortağı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener "mağdur" olarak gösterildi.

İddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisinin millettekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile Fazilet Partisinden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi ise "müşteki/mağdur" olarak yer aldı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye iştirak" suçundan 103 sanığın, "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemiyle yargılanacağı davada, 37 tutuklu sanık bulunuyor.

İlk duruşması 2 Eylül'de görülecek davaya, 6 Eylül'e kadar hergün, aynı saatte devam edilecek.

Kaynak: AA